Bobetko će biti pokopan uz najviše vojne počasti

Bobetko će biti pokopan uz najviše vojne počasti
JANKO BOBETKO bit će pokopan na Gradskom groblju u Sisku u petak u 16, sati, a isti dan će se u 10 sati u Zagrebu na Mirogoju održati ispraćaj preminulog generala.

Pokop će se održati uz najviše vojne počasti, a to su vojni vod, ispaljivanje plotuna, straža, vojni orkestar, te izlaganje vojnih odlikovanja.

Bobetko će biti ispraćen pjesmama Od stoljeća sedmog, Mata i Fala. U oporuci je Bobetko napisao da na njegovom pogrebu ne smiju govoriti hrvatski političari.

Govoriti mogu samo njegov prijatelj Ante Živković iz generalova rodnog mjesta Crnca, te generali Ivan Basarac i Ivan Korade, piše Večernji list.

Večernji piše kako će veterani i dragovoljci Domovinskog rata, koji će prisustvovati pogrebu, nositi crne majice s natpisom "Na zapovijed, gospodine generale".

Hoće li Račan ispuniti posljednju Bobetkovu želju?

Premijer Ivica Račan nije u utorak navečer mogao dati određen odgovor na upit hoće li ispuniti posljednju želju generala Janka Bobetka i političkom voljom pomoći da general Mirko Norac bude na Bobetkovom pogrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada nije dobila takav zahtjev, pa na njega ne mogu odgovoriti na osnovu indirektnih informacija, a čak ako bi Vlada i dobila takav zahtjev, odluka o njemu neće ovisiti o Vladi, nego o sudbenoj instanci, rekao je Račan gostujući na Hrvatskoj televiziji.

U svakom slučaju, što se mene osobno tiče, valja vidjeti što je moguće i u ovakvim trenucima ne insistirati previše na krutoj formi, istaknuo je Račan.

Umirovljeni general Mirko Norac, nepravomoćno osuđen za ratni zločin, nalazi se u riječkom zatvoru.

Šef Vlade nije precizirao hoće li i osobno biti na Bobetkovom pogrebu, napominjući da će o tome odlučiti za dan - dva nakon određenih konzultacija.

Premijer kaže da će odluku o odlasku na pogreb, kao i predsjednik države prepustiti protokolu.

Naime, nama se čini da je u ovom trenutku važno ničim ne doprinijeti remećenju mirnog oproštaja od generala Bobetka, rekao je Račan.

Opetovao je kako ga je vijest o Bobetkovoj smrti pogodila, te kako je sa generalom, protiv kojega je Haag podigao optužnicu, imao korektan odnos.

Uzajamno smo se uvažavali i kad se nismo politički slagali, rekao je premijer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara