Bogate i siromašne zemlje slične u sudjelovanju žena u politici

NAJNOVIJE izvješće Ujedinjenih naroda ustvrdilo je da ne postoje bitne razlike između boagtih i siromašnih zemalja u sudjelovanju žena u politici, za razliku od drugih pokazatelja napretka koji često jako vezuju nejednakost žena s bogatstvom zemlje.

Izvješće UN-ovog Razvojnog fonda za žene (UNIFEM) tvrdi da je broj žena na mjestima gdje se donose ključne odluke jedini pokazatelj na kojeg ne utječe siromaštvo zemlje. Neke od najbogatijih zemalja svijeta kao što su Sjedinjene Države, Francuska i Japan, gdje je udio žena u parlamentu između 10 i 12 posto, zaostaju iza 13 zemalja u razvoju u subsaharskoj Africi, najsiromašnijom oblasti na svijetu.

"Još se mora mnogo učiniti kako bi se osiguralo da žene budu prihvaćene kao jednaki partneri u procesu donošenja ključnih odluka. Posebice u postkonfliktnim situacijama, gdje se stvaraju novi ustavi i zakonodavne strukture, presudno je da žene budu nazočne za pregovaračkim stolom kao i u poslijeratnoj politici", rekla je izvršna direktorica UNIFEM-a Noeleen Heyzer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće Napredak žena u svijetu 2002: Jednakost spolova i milenijski razvojni ciljevi, pripisuje porast udjela žena u parlamentima političkim mjerama u nekoliko zemalja koje su uvele kvote kako bi postigle 30 postotnu zastupljenost koja je dogovorena na brojnim međunarodnim konferencijama tijekom prošlog desetljeća.

"Stvarni napredak prema jednakosti spolova vidjet će se kada žene budu imale riječ u odlukama koje pogađaju njihove živote", rekla je Heyzer napominjući važnost prisutnosti žena na političkim pozicijama gdje se donose odluke.

Izvješće kaže da su u protekle dvije godine zapaženi ohrabrujući znaci jačanja predstavljenosti žena u zakonodavnim tijelima, za razliku od obrazovanja, pismenosti i zaposlenosti gdje je napredak spor. Žene su ipak i dalje uglavnom odsutne iz parlamenata u kojima su u 2002. činile samo oko 14 posto članova, navodi UNIFEM.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara