Bogate zemlje proizvode 50% CO2 u svijetu

PREMDA samo 15 posto svjetskog stanovništva živi u razvijenim zemljama, one nerazmjerno pridonose globalnom zatopljavanju, proizvodeći 50 posto ugljičnog dioksida i koristeći polovicu svjetske energije, objavila je u utorak Svjetska banka.

U izvješću Svjetske banke objavljenom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku na zasjedanju UN-ovog Povjerenstva za održivi razvoj stoji, primjerice, da Sjedinjene Države koriste 16 puta više energije po stanovniku nego Indija.

Izvješće Svjetske banke s nazivom "Mala zelena knjiga podataka 2003." kaže kako sada u gradovima živi skoro polovica svjetskog stanovništva, a očekuje se da će skoro sav rast stanovništva od 2000. do 2030. biti ostvaren na urbanim područjima, najviše u manje razvijenim zemljama.

Rezultat je da siromašne zemlje snose veći teret zagađenja nego bogate zemlje budući su gradovi izvrgnuti većem zagađenju, posebice zraka, nego neurbanizirana područja, kaže izvješće.

"Bogate zemlje trebaju biti primjer", ističe Kristalina Georgieva, direktor Odjela za zaštitu okoliša u Svjetskoj banci. "Potrebna je velika preobrazba koja mora započeti u razvijenim zemljama kako bi se razdvojio rast i ugrožavanje okoliša te izmijenila svjetska proizvodnja prema visokoj učinkovitosti i odgovornosti za okoliš".

Četvrto godišnje izvješće Svjetske banke daje podatke o okolišu za više od 200 zemalja svijeta.

U sjedištu UN-a u New Yorku u ponedjeljak je započelo 11. zasjedanje Povjerenstva za održivi razvoj, pomoćnog tijela UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), i središnjeg tijela Svjetske organizacije za održivi razvoj. Ovo dvotjedno zasjedanje Povjerenstva razmatrat će program rada i organizaciju Povjerenstva, kako bi se omogućilo učinkovito provođenje zaključaka o održivom razvoju sa summita održanog u Johannesburgu prošloga rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara