Bohaček: Za sada ne očekujemo rast kamata

Foto: Arhiva

"ZA SADA ne očekujemo rast kamatnih stopa", kaže predsjednik Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček. No, da je rizik od većih kamata povećan pokazuje i analiza koju je danas predstavio HUB, a iz koje se vidi da je u trećem kvartalu 2011. zaustavljen neto rast dobiti hrvatskih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobit banaka u trećem kvartalu ove godine bila je za 1,7 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Bohaček tvrdi da za sada nema razloga za podizanjem alarma, s obzirom da banke i dalje dobro posluju. Međutim, Bohaček svejedno upozorava da se nova vlada mora posvetiti očuvanju kreditnog rejtinga.

Šef HUB-a priziva fiskalnu konsolidaciju i provođenje reformi koje su nužne da hrvatski kreditni rejting ostane iznad razine "junka", a što znači i oštre rezove u javnom sektoru.

Dodatni razlozi pada bankovnog poslovanja, ističe Bohaček, su i rezerve za gubitke, kao i gubici na portfeljima vrijednosnih papira. Bankovne rezerve za loše kredite u pretposljednjem kvartalu ove godine dosegnule su 12 posto, ali trenutno stagniraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara