Bolanča (Pliva Hrvatska): dugovi u zdravstvu mogli bi u 2004. porasti za 800 milijuna kuna

DUGOVI unutar sistema zdravstva, između zdravstvenih ustanova, ljekarni, veledrogerija i proizvođača mogli bi u 2004. godini porasti za 700 do 800 milijuna kuna, rekao je na press briefingu predsjednik Uprave Plive Hrvatska Marko Bolanča.

Prognozu o rastu duga Bolanča objašnjava raskorakom između nastavka trenda potrošnje lijekova i budžetiranih sredstava predviđenih za financiranje te potrošnje.

Kako je pojasnio, u 2003. godini na tržištu lijekova zabilježen je rast od 18 posto u odnosu na 2002., uz potrošnju između 2,3 i 2,4 milijarde kuna. U prva tri mjeseca 2004. uočava se nastavak rasta tržišta, pa Bolanča procjenjuje da će ono u ovoj godini dosegnuti vrijednost potrošnje između 2,8 i 2,9 milijardi kuna. Kako budžetirana sredstva iznose 1,8 milijardi kuna, a iz sredstava dopunskog zdravstvenog osiguranja može se očekivati dodatnih 300 milijuna, otvara se pitanje 700 do 800 milijuna kuna koji nedostaju da bi se podmirilo financiranje cjelokupne potražnje, odnosno potrošnje lijekova, pojašnjava Bolanča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako sadašnja dospjela potraživanja u zdravstvenom sustavu (preko 120 dana) iznose 800 milijuna kuna, može se govoriti o milijardu i pol do milijarde i 600 milijuna kuna financijskih dubioza u sustavu zdravstva, kaže Bolanča.

Ocjenjujući situaciju s naplatom kritičnom, predsjednik Uprave Plive Hrvatska predviđa da bi se rokovi plaćanja u zdravstvu mogli povećati na čak 300 dana, jer je teško vjerovati da će se u kratkom roku pronaći rješenje za podmirenje međusobnih dugovanja u zdravstvenom sustavu.

Upitan kako riješiti ovu situaciju, Bolanča predlaže detaljniju analizu potrošnje. To bi po njegovu mišljenju bilo učinkovitije od reakcije u pogledu cijena lijekova. Kako je najavio, može se očekivati da će Pliva Hrvatska i ostali proizvođači i sudionici u opskrbi zdravstvenog sustava, za nekoliko mjeseci putem Hrvatske gospodarske komore ponuditi konkretnija rješenja.

Upitan kako će na poslovanje Plive Hrvatska utjecati Memorandum o zaštiti intelektualnog vlasništva koji je ratificiran u Hrvatskom saboru, Bolanča je rekao da Memorandum Plivi pogoduje zbog mogućnosti licenciranja Sumameda, ali da bi teškoće mogle nastati za generičku industriju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara