Bolesna djevojčica iz Brezovice pred liječnikom je glavom udarila u ogradu kreveta

Bolesna djevojčica iz Brezovice pred liječnikom je glavom udarila u ogradu kreveta

INSPEKCIJA Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pregledom 10-godišnje djevojčice nije utvrdila postojanje svih ozlijede koje su bile navedene u otpusnom pismu teško bolesne 10-godišnjakinje, inače štićenice Caritasovog doma za nezbrinutu djecu u Brezovici.

Ravnateljica Doma Jelena Lončar, rekla je za HRT da je dobila preliminarni zapisnik inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja je nakon svoje provjere utvrdila da nekih ozljeda koja su bile navedene u otpusnom pismu Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, jednostavno nema.

Dr. Ante Čizmić, kirurg dječje bolnice u Klaićevoj i sudski medicinski vještak kaže da u pravilu teške ozljede ne mogu nestati kroz dva ili tri dana (koliko je prošlo od prijave bolnice u Klaićevoj do dolaska inspekcije), dok je brzi nestanak ozljeda moguć samo u slučajevima minornih ili slabo izraženih ozljeda.

Kirurg bio zaprepašten

Čizmić je inače liječnik koji bio involviran u hospitalizaciju djevojčice kada je ona prvi puta, u rujnu ove godine, s ozljedama glave zaprimljena u dječju bolnicu u Klaićevoj. On tada nije prijavio sumnju na zlostavljanje, jer se - kako je rekao - trebaju sagledati sve činjenice, uzeti u obzir klinički pregled djeteta i sve ono što bi liječnike moglo navesti da se radi o zlostavljanju.

"Navedena djevojčica je prilikom mog pregleda bila izuzetno autodestruktivnog i autoagresivnog ponašanja. Logično mi je bilo da tu nema sumnje na zlostavljanje. Imala je jedan krvni podljev u području čela, a podljevi u području vjeđa su zapravo bili posljedica tog krvnog podljeva u području čela, gdje se taj hematom odnosno krvni podljev po zakonu sile teže spušta u niže dijelove. U mojoj nazočnosti dijete je kod prijema nekontrolirano vikalo, ispuštalo nekontrolirane zvukove, što me kao čovjeka i liječnika na neki način zaprepastilo, jer se relativno rijetko susrećem s djecom toga tipa. Ne samo to, nego je udarala dijelovima svoga tijela, ručicom i nogicom, u ogradu dječjeg krevetića. Još više me zaprepastilo kada je uzela ogradicu dječjeg krevetića u ruke i dva puta, u mojoj nazočnosti, uspjela udariti čelom u već ozlijeđeno područje gdje je imala krvni podljev. To nisam u životu vidio jer svaka normalna individua instinktivno štiti ozlijeđeno područje", rekao je dr. Čizmić.

Dodao je da su liječnici nakon toga bili prisiljeni dijete fiksirati odnosno vezati zavojima kako bi ga spriječili u daljnjem samoozljeđivanju. Također je rekao da je djevojčica nakon pet minuta uspjela fiksaciju pokidati odnosno uspjela je pokidati zavoje kojima su joj ruke i noge bile fiksirane kako se više ne bi udarala i samoozljeđivala.

Djevojčica s teškom mentalnom retardacijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Lončar je rekla da se radi o djetetu s teškom mentalnom retardacijom koja također ima Dawnov sindrom. Također je demantirala tvrdnje iz dječje bolnice u Klaićevoj gdje navode da se radi o nepokretnom djetetu. Bolesna djevojčica je ograničeno pokretna odnosno može se kratkotrajno kretati i to samo uz nečiju pomoć ili čvrsti oslonac. Ograničenu pokretljivost djevojčice posvjedočio je i dr. Čizmić koji ju je u bolnici vidio da se uz pomoć oslanjanja na krevet ograničeno kreće.

Komentirajući razloge zbog kojih je dječja bolnica prijavila sumnju na zlostavljanje djeteta, dr. Čizmić je rekao da su njegove kolege liječnici postupili s "algoritmom struke".

"To znači da ako opetovano isto dijete s višestrukim ozljedama dolazi u ustanovu, stručno je postaviti sumnju da je riječ o zlostavljanom djetetu. Ali ovdje ima jedan mali momenat koji nije nebitan. Zapravo je to jedna sasvim druga služba, jer puno je djece i ogroman je protok djece. Ta služba nije bila upoznata s nalazom ponašanja djeteta iz moje službe. Oni nisu imali povijest bolesti, a mi retrogradno ne analiziramo ponašanje svakog pacijenta od prije. To dijete nije bilo teško ozlijeđeno, jer kvalifikacije su bile lake tjelesne ozljede i nije bilo nikakvog razloga da posebno kao kolegij raspravljamo o tom djetetu", rekao je Čizmić.

Dom ostao bez troje defektologa

Ravnateljica Lončar na kraju je najavila pokretanje postupaka "protiv svih osoba i institucija koje su na bilo koji način iznijele neistine" i na taj način obmanule javnost i time "nanijele nezanemarivu veliku štetu ugledu" Doma u Brezovici.

"U ponedjeljak sam trebala primiti tri nova defektologa rehabilitatora u Brezovici, nakon što sam raspisala javni natječaj na Zavodu za zapošljavanje. Nakon natpisa u novinama - prvenstveno u Slobodnoj Dalmaciji koja je bez ikakvih upitnika i uskličnika, već prvi dan decidirano objavila da je djevojčica premlaćena - sva tri potencijalna djelatnika defektologa su odustala", rekla je Jelena Lončar.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara