BOMBAY: TRGOVINA LJUDIMA JAKO ŠIROKA I DONOSI VELIKU ZARADU

Svakodnevno u svijetu 3.000 žena i djece žrtve su trgovine ljudima, a protiv tog "fenomena", koji donosi golemu zaradu, teško se boriti, kazano je u nedjelju na Svjetskom socijalnom forumu u Bombayu.

"Velik broj djevojčica dolazi ovamo s nekim od trgovaca", objasnila je prostitutka Wapna Gayed, zaposlena u bordelu u Calcutti, koja je 1995. godine osnovala "Odbor za obitelj žena" a taj trenutačno okuplja 60.000 članica.

Trgovina je vrlo raširena u Nepalu, Bangladešu i u Indiji, a odbor traga za žrtvama trgovine i dovodi ih ili u centar za rehabilitaciju ili ih vraća doma, kazala je Gayed, sudionica na Forumu.

Od pet do sedam tisuća nepalskih žena i djece prelazi svake godine granicu s Indijom.

Obećaje im se bolji život, pa se ženama govori da će dobiti bogatog muža ili dobar posao ili ih se pak kupuje izravno od roditelja za 110 dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, žrtve završe na ulicama Bombaya ili Calcutte, gdje su između 50.000 ili 150.000 nepalske djece i žena žrtve trgovine", doznaje se u indijskoj udruzi Kampanja protiv trgovine djecom.

Djeca se prodaju da budu džokeji za utrke deva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima a mogu završiti i kao cirkuski "artisti" u ruralnim područjima u Indiji. Treća je mogućnost da budu poslani prositi u Meki, zajedno s 1.500 malih Indijaca, tvrdi ta organizacija.

No, protiv trgovine se sve teže boriti jer su trgovci roditelji, a taj posao donosi veliku zaradu. Prema indijskim nevladinim organizacijama taj posao donosi godišnje 8,7 milijardi dolara.

(Hina) bis rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara