BOND: VLAST NACIONALNIH STRANAKA U BiH POTAKNULA NASILJE

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond izjavio je kako je povratak na vlast nacionalnih stranaka utjecao na povećanje broja izgreda i slučajeva nasilja čije su žrtve uglavnom osobe koje se vraćaju u svoje prijeratne domove.

´Svjedoci smo sve učestalijih slučajeva nasilja. Mislim kako je to potaknuto činjenicom da su nacionalisti ponovo na vlasti´, izjavio je Bond u intervjuu kojega su u subotu objavile banjalučke ´Nezavisne novine´.

On je istaknuo kako međunarodna zajednica oštro osuđuje nasilje nad povratnicima, no ovoga puta isto očekuje od političkih i vjerskih lidera u BiH.

Bond je podsjetio na ubojstvo tri člana hrvatske obitelji Anđelić u hercegovačkom selu Kostajnica na Badnju večer što ga je počinio Muamer Topalović.

´Ne mogu reći da nisam zabrinut postojanjem ekstremnog elementa unutar bošnjačkog naroda. Ubojstvo obitelji Anđelić razlog je da budemo zabrinuti, da budemo svjesni postojanja jednog takvog elementa´, kazao je Bond odgovarajući na pitanje plaši li se da bi mogući rat protiv Iraka mogao potaknuti ekstremiste među Bošnjacima.

Američki veleposlanik ipak ističe kako je bošnjačko stanovništvo u BiH europsko, tolerantno i otvoreno te da se ne može usporediti s muslimanskim društvima s Bliskog istoka.

Bond je potvrdio kako njegova vlada najvećim problemom u BiH i dalje smatra postupke i djelovanje Srpske demokratske stranke (SDS).

On je kazao kako američki predstavnici neće komunicirati s predstavnicima SDS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara