Borba švicarskog novinara za slobodu izražavanja

EUROPSKI sud za ljudska prava danas počinje sa saslušanjem u slučaju Martina Stolla, švicarskog novinara koji je Okružni sud u Zürichu 1999. globio s 800 švicarskih franaka zbog objavljivanja članka u kojem je "senzacionalistički" pisao o tadašnjem veleposlaniku Carlu Jagmettiu. 

Naime, 1996. Stoll je, dobio strateški dokument koji je napisao tadašnji švicarski veleposlanik u SAD-u, Carlo Jagmetti. Dokument, koji je proglašen tajnim, ticao se, između ostalog i pregovora između Svjetskog židovskog kongresa i Švicarske banke oko plaćanja naknada žrtvama holokausta zbog netraženih financijskih sredstava koje su nacisti pohranili u švicarske banke.

Stoll, koji je dokument dobio od neimenovanog izvora, sljedeći je dan u svojim novinama Sonntags-Zeitung objavio dva članka, jedan naslovljen "Carlo Jagmetti ponovno uvrijedio židove", a drugi naslova "Veleposlanik u kućnom ogrtaču i čizmama za penjanje opet ispao smiješan". Sljedeći dan su još dvoje velikih novina citirale dijelove tog sporazuma koji je Stoll dobio.

Strolz je tužen i na Okružnom sudu u Zürichu kažnjen s 800 švicarskih franaka, a kasnije je jedno drugo sudsko tijelo navelo da je Stoll namjerno, izvadivši citate iz konteksta, senzacionalistički pristupio stvari.

Stoll je tu mogao stati, ali je, kao savjestan novinar, odlučio boriti se protiv odluke koju je smatrao pogrešnom. Podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava, tvrdeći kako mu je ukinuto pravo na slobodu izražavanja, navedeno u čl. 10. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Jedna od komora tog suda presudila je u Strolzovu korist u travnju prošle godine, a danas počinje suđenje pred Velikom komorom suda, koja se sastoji od 17 sudaca.

Vidjevši da mu se ukidaju ljudska prava, Stoll nije platio svojih 800 franaka i odustao, nego se krenuo izboriti za svakog čovjeka koji javno želi izreći svoje mišljenje.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara