Boris Tadić: EU je tražila da priznamo Kosovo kako bi dobili status kandidata

Foto: AFP

SRPSKI predsjednik Boris Tadić otkrio je da su iz EU tražili da Srbija prizna nezavisnost Kosova kako bi dobili status kandidata, ali da oni tu ponudu nisu prihvatili.

Otkrio je da je takav zahtjev postavljen pred Srbije u posljednjim trenucima pregovora o statusu kandidata za članstvo u EU. "Mi takav zahtjev nismo prihvatili, niti ćemo ga prihvatiti", rekao je Tadić te dodao da se tu radi o političkoj borbi te da je uvjeren da će Srbija uvjeriti svoje europske partnere da je to nemoguće, piše RTS. 

"Bez Srbije nema mirnog i stabilnog Balkana"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nastaviti ćemo našu borbu na jedan miran diplomatski način, uvjeravajući naše partnere i siguran sam da će oni na kraju razumjeti da bez Srbije kao centralno postavljene zemlje na Balkanu nema mirnog i stabilnog Balkana, a da je to u interesu svih europskih zemalja kako ne bi plaćali strahovito veliku cijenu kao što je to bilo 90-ih godina", kazao je Tadić.

Srpski predsjednik je kazao i da su se sukobi u bivšoj Jugoslaviji mogli sačuvati da je bilo "preventivnog ponašanja u sferi politike". "Vjerujem da ćemo poslije jedne nove diplomatske ofenzive uspjeti uvjeriti naše europske partnere. Ako ne ovu generaciju, uvjerit ćemo sljedeću. Uostalom, i u Europi se događaju izbori kao i ovdje, jer su argumenti na našoj strani", rekao je Tadić koji smatra da Srbija mora ući u EU, jer "nema boljeg rješenja".

"Kada bismo ga imali, rado bismo zaokrenuli u ovim okolnostima, jer se i Europa suočava sa problemima, a s druge strane, Srbije ne može odustati od elementarnih interesa", istaknuo je Tadić.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara