Borut Pahor: Nisam blokirao Todorića

Borut Pahor: Nisam blokirao Todorića

Foto: AFP

"NI JA ni moji ministri nismo se osobno miješali u odluke glavnih aktera u vezi s prodajom ili kupnjom Mercatorovih dionica", izjavio je Borut Pahor, slovenski premijer, nakon što su krenula nagađanja da je upravo on blokirao prodaju Mercatora Agrokoru Ivice Todorića.

Iako tvrdi da nema nikakve veze s odlukom da se blokira prodaja Mercatorovih dionica u vlasništvu Pivovarne Laško, za koje je Todorić poslao ponudu, Pahor ne skriva da taj trgovački lanac smatra slovenskim nacionalnim interesom. "Nije tajna da sam s više ministara razgovarao o sudbini Mercatora. To je najveći poslodavac u Sloveniji i važna firma za plasman slovenskih proizvoda", kaže Pahor.

Slovenski premijer tvrdi da se nema nikakvu namjeru miješati u poslove oko Mercatorovih dionica. "Regulator je rekao svoje. Nikakvih pritisaka od Vlade nije bilo", kaže Pahor, te dodaje kako do sada nije želio komentirati cijelu priču jer je smatrao da bi to bilo poslovno i politički pogrešno.

"Sloveniji je dobrodošao svaki investitor, bez obzira na nacionalnost. I tu ne mislim samo na Agrokor. No, dobrodošlica ima svoj uvjet, a taj je da se ne radi o neprijateljskom preuzimanju koje bi zaustavilo rast slovenske firme", kazao je Pahor.

Direktor Pivovarne: Ako ne prodamo dionice Mercatora, propast ćemo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Pivovarne Laško na Pahora, odnosno državnu vlast, apelirao je da izmjeni odluku regulatora kojom im je zabranjena prodaja Mercatorovih dionica. "Ako ne uspijemo prodati nepotrebnu imovinu i reprogramirati dugove, Pivovarna će propasti", kaže Dušan Zorko za ljubljanski list Delo.

Pivovarna Laško, naime, ima 450 milijuna eura duga. Devet milijuna eura im dolazi na naplatu za nekoliko dana. Zorko tvrdi da sve dugove moraju reprogramirati do kraja lipnja.

Podsjećamo, slovenski Ured za regulaciju tržišnog natjecanja u utorak je donio odluku kojom je zabranio Nadzornom odboru Pivovarne Laško da odluči o Todorićevoj ponudi za kupnju 23,34 posto Mercatorovih dionica. Pivovarna je protiv te odluke uložila žalbu Vrhovnom sudu.

Slovenski državni fond traži izvanrednu skupštinu: Prodaja Mercatora ne izvlači Laško

Slovenski državni fond KAD je Upravi Pivovarne Laško predložio održavanje izvanredne skupštine na kojoj bi se odlučivalo o njezinoj dokapitalizaciji i promjeni statuta.

Na Skupštini bi dioničari dali odobrenje za povećanje temeljnog kapitala Pivovarne Laško za 50 posto na rok od pet godina, izdavanjem novih dionica, što bi značilo privlačenje 18 milijuna eura novog kapitala.

KAD navodi i kako bi proporcionalno svom vlasničkom udjelu i pod ekonomski opravdanim uvjetima sudjelovao u dokapitalizaciji PL-a, pa bi se time povećala vrijednost dionica pivovare i zaštitili interesi malih dioničara. U dopisu stoji i kako ni prodaja 23,34 posto dionica Mercatora ne bi izvukla Pivovarnu iz financijskih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara