Bosanac: Iličić napada civilno društvo, a njegova udruga nikad nije objavila financijski izvještaj

Bosanac: Iličić napada civilno društvo, a njegova udruga nikad nije objavila financijski izvještaj

Screenshot: N1

DANAS je u emisiji Novi dan na N1 Televiziji gostovao Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Bosanac je komentirao kritike na račun civilnih udruga koje su se u petak mogle čuti u Hrvatskom saboru, osobito od strane članova HDZ-ove koalicije.

Kako komentirate ocjenu Ladislava Ilčića da je naše civilno društvo duboko bolesno. Kakvo je po vama stanje trećeg sektora u Hrvatskoj?

"Moramo znati da je ta dijagnoza došla od gospodina Ilčića. To je osoba koja se zalaže protiv masturbacije, kaže da nikad nije masturbirao, znamo njegove stavove o muslimanima. To za nas nije ništa novo, ta hajka traje već nekoliko godina. Njegova dijagnoza o civilnom društvu je promašena. On sa sestrom vodi udrugu Grozd koja nikad nije objavila financijski izvještaj. A prozivaju one koji izvještaje objavljuju. Nije problem koliko se novaca troši, njih najviše muči što je civilno društvo vrlo kritično i što se ne slaže s njihovim isključivim stavovima".

Kako se financira Centar za mirovne studije? U kojoj mjeri to pokriva vaše projekte?

"Ponosan sam na moju organizaciju koja je u teškim vremenima osigurali različite izvore financiranja. Europska unija nam je najveći donator. Udruge civilnog društva povlače fondove iz EU u iznosu od 99 posto. Žao mi je što institucije države ne iskoriste našu stručnost u tome. To znači i rigorozne kontrole i nema nenamjenskih trošenja sredstava, a ne kao Crnoja koji dobije kredit za kuću pa kaže da će ga iskoristiti za put oko svijeta. Odmah bi završili u zatvoru.

Mi imamo troje ljudi koji stalno kontroliraju naše financije. Ponosan sam i na druge organizacije koje nikad nisu dobile nijednu primjedbu oko provedbe svojih projekata. S gospodinom Ilčićem nemamo što razgovarati dok god ne objavi od kuda se financira".

Najviše je replika izazvao Ladislav Ilčić iz HRAST-a koji je ustvrdio da su neke civilne udruge postale biznis. Smatrate li da je moguće da se neke Udruge imaju više izvora financiranja i ostvaruju pritom i značajniju financijsku korist?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete se domoći novca u varijanti biznisa osim ako ste Dinamo. Mi smo neprofitne udruge koje ne mogu isplaćivati novac već ulagati u projekte. Pojedinci su zlorabili neprofitne organizacije kako bi sebi isplaćivali novac. Većina udruga puno više novca uplaćuje u državni proračun nego što ga dobiva. Tako da mi ustvari financiramo gospodina Ilčića. Tim lažima koje slušamo treba stati na kraj".

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović raspustio je Povjerenstvo za neprofitne medije. Također će krenuti u reviziju svih ugovora na temelju kojih je Ministarstvo kulture dalo određeni novac pojedinim nevladinim udrugama. I u Saboru se spominjala lustracija kao nešto što bi se moglo, osim one spomenute za medije, primijeniti i na udruge. Što mislite o tome?

"Sada nema sumnje da je dolaskom ove vlade krenula jedna jako antiliberalna retorika gdje se događaju stvari koje smo mogli vidjeti u Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj, Makedoniji... Želi se promovirati ideja da koncept liberalne demokracije nije dobar. Sve je moguće. U Hrvatskoj će to ići puno teže i mislim da će to naići na otpor građana. Taj trend je zabrinjavajući. Demokracija je puno više od izbora. Žele vam se ograničiti tri temeljne slobode koje vam demokracija pruža - sloboda udruživanja, javnog okupljanja i izražavanja. Uskoro ćemo vjerojatno čuti i da ne smijemo baš javno govoriti i dobiti tužbe gdje će se sve relativizirati s govorom mržnje.

Mi u udrugama blisko surađujemo. Vrlo vjerojatno će se i sindikati uskoro oglasiti. Naše udruge nemaju svoje zastupnike kao Grozd. Tu je jako važna uloga medija što se pokazalo i na slučaju Crnoje".

Sve je češće relativiziranje antifašizma kao temeljne vrijednosti na kojoj počiva cjelokupni demokratski poredak u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Kako to objašnjavate?

"Na to je teško dati bilo kakav komentar. Žao mi je što je ministar kulture nastupio s takvim floskulama i tezama. Sve se pokušava relativizirati. Više nikome nije jasno što možemo govoriti u javnom prostoru. Fašizam i antifašizam im je jednak, svi su radili zločine. Ako uništavate medije i civilno društvo osiguravate si da stalno dobivate izbore jer vas nitko neće propitivati. Antifašizam je pokret bez kojeg ne bi bilo slobodne i demokratske Europe.

Mene plaše riječi da kriterij mora biti istina, a znamo koliko je istina škakljivo pitanje i stvar percepcije. Bit demokracije je da se stalno propitujemo. Bitno je da nema nasilja i govora mrženje. Danas govorite o nekome loše, sutra će netko tu osobu udariti šakom na ulici. Paradigme su tu da se propituju", zaključuje Bosanac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara