Bosanci u Federaciji BiH uskoro kao nacionalna manjina?

BOSANCI bi u Federaciji BiH uskoro mogli postati nacionalna manjina. Naime, prema pisanju portala Bljesak.info, federalna vlada je pripremila Prijedlog zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, koji otvara mogućnost da se Bosanci, kako se izjašnjava veliki broj građana Federacije BiH, kategoriziraju kao nacionalna manjina i na taj način ostvare svoja prava.

Naime, iako u prijedlogu zakona Bosanci nisu navedeni među nacionalnim manjinama, u njemu se kao nacionalna manjina definira onaj dio stanovništva koji se ne izjašnjava kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog podrijetla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesti i drugih obilježja.

Svrstavaju li se Bosanci u tu kategoriju, ne zna ni ministar pravosuđa Feliks Vidović, koji je predlagač zakona, no napomenuo je da u Federaciji mora postojati bar tisuću pripadnika neke nacionalne manjine, da bi ulazila u tu kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se u BiH, gdje već postoje tri nacije, postavilo pitanje otvara li novi prijedlog zakona mogućnost uvođenja i četvrte, a nastala je i dvojba mogu li stanovnici BiH u vlastitoj zemlji postati nacionalna manjina.

I.M.
Foto: fbihvlada.gov.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara