Bosna i Hercegovina usvojila novi izborni zakon za Srebrenicu

OBA DOMA parlamenta BiH na današnjim su sjednicama usvojili Prijedlog izmjene i dopune Izbornog zakon BiH. Riječ je o promjenama za lokalne izbore u Srebrenici, a ova će općina tako dobiti poseban status. Na sljedećim lokalnim izborima građani koji su do 1991. godine živjeli na teritoriju Srebrenice slobodno će odlučivati hoće li glasovati u općini u kojoj sada žive ili pak u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Nakon prihvaćenih promjena, očekuje se kako će sutra Centralna izborna komisija raspisati lokalne izbore za BiH. Podsjetimo kako su se do sada stranke iz Republike Srpske, na čelu s liderom Miloradom Dodikom, oštro protivile takvom zakonu.   

Ovog vikenda dogodio se obrat kada je Dodik iznenada podržao promjenu izbornih pravila za Srebrenicu i to nakon razgovora s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak, kada je bila zakazana sjednica parlamenta, vijećnici iz Republike Srpske nisu se pojavili, no već tada su obećali da će to učiniti danas. Naime, čekali su zeleno svijetlo prvog čovjeka Republike Srpske, a kada je ono i došlo, danas su glasovali za promjene u Srebrenici.

Prijedlog izmjene za Srebrenicu podnijela je Stranka za BiH, a prijedlog je ušao u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Rezultat je to napora brojnih izgnanih Srebreničana koji su okupljeni u različitim udruženjima smatrajući kako je ovakav zakon  jedino rješenje da Bošnjaci budu nosioci vlasti u tom gradu.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara