Bošnjaci u Vijeću naroda RS nezadovoljni preimenovanjem mjesta

KLUB Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nezadovoljan je načinom na koji je parlament Republike Srpske proveo odluku Ustavnog suda o preimenovanju mjesta te će pokrenuti proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, rekao je u četvrtak predsjednik Zastupničkog kluba Bošnjaka Ramiz Salkić.

Klub Bošnjaka donio je odluku da pokrene proceduru za zaštitu interesa nakon što je Ustavni sud naložio da se iz svih naziva u RS ukloni atribut "srpski", a parlament RS je novim nazivima izigrao tu odluku.

Salkić je izjavio da se novim nazivima općina i gradova "ismijavaju odluke Ustavnog suda BiH", a kao primjer je naveo izmjenu naziva Srpsko Sarajevo u Sarajevo Republike Srpske.

"Zašto onda, na primjer, ne postoji Pariz Republike Francuske", retorički se zapitao predsjednik zastupničkog kluba Bošnjaka i dometnuo kako je takvim mijenjanjem naziva parlament RS izigrao odluke Ustavnog suda BiH.

"Nadamo se da ćemo uspjeti pronaći kompromis na sjednici Vijeća naroda ili zajedničke komisije Vijeća i Narodne skupštine RS, kako bismo riješili ovaj problem", rekao je Salkić i dodao da će se bez kompromisa stvari zakomplicirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bošnjački klub zastupnika Parlamenta RS odlučio je također pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u slučaju odgovora parlamenta na inicijativu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića da se Ustavni sud BiH očituje o ustavnosti zakona RS o zastavi, grbu, himni, te svetkovinama i blagdanima u RS.

Postojeće znamenje temelji se na obilježjima srpske dinastije Nemanjića, službena himna RS je Bože pravde, a službene svetkovine i slave temelje se na događajima srpske nacionalne povjesti odnosno svecima srpsko-pravoslavnoga kalendara.

Negativnim odgovorom parlamenta RS nastoji se oživjeti rasprava o popisu stanovništva u BiH, za šta još nije vrijeme, kazao je Salkić novinarima.

Salkić je podsjetio da proces povratka izbjeglih i prognanih još nije završen, zbog čega popis stanovništva ne bi odrazio stvarno stanje u BiH, već bi predstavljao legaliziranje etničkog čišćenja i "genocida u jednom dijelu BiH".

(Hina) xspod ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara