Bošnjaci uložili veto na Dodikov Zakon o referendumu

Bošnjaci uložili veto na Dodikov Zakon o referendumu

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

KLUB Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, piše Dnevni avaz.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka RS Edin Ramić izjavio je da je "potrebno precizirati da referendumska pitanja mogu biti u skladu s nadležnostima RS, Ustavom RS i Ustavom BiH, ali i precizirati da teritorijalni integritet, suverenitet i sigurnost BiH ne mogu biti tretirani Zakonom o referendumu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub Bošnjaka predlaže i amandman da inicijatori za raspisivanje referenduma, a to su predsjednik RS i Vlada RS, moraju imati suglasnost potpredsjednika RS. "U organima za provođenje referenduma mora se poštovati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda", rekao je Ramić.

Ramić je naglasio da treba definirati način glasanja dijaspore, glasanja u odsutnosti i slično, i to na način da građani s biračkim pravom, bez obzira na mjesto stanovanja, imaju pravo sudjelovanja na referendumu. Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Narodna skupština RS usvojila je 10. veljače, a dvodnevnu raspravu o ovom zakonu bojkotirali su bošnjački poslanici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara