BOŠNJAČKI DUŽNOSNIK ZA JEDNU UMJESTO ŠEST OPĆINA U MOSTARU

Član Županijskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačkoneretvanske županije Ibrahim Rahimić u ime svojih istomišljenika službeno je zatražio ukidanje sadašnjih šest mostarskih općina (tri većinske bošnjačke i tri većinske hrvatske) i utemeljenje jedne Gradske općine Mostara.

Rahimić je u četvrtak rekao kako je svoj zahtjev u pismu uputio visokom međunarodnom predstavniku Paddyju Ashdownu, američkom veleposlaniku u BiH Cliffordu Bondu, članu (bošnjačkom) Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću i predsjedajućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću.

Zahtjev za formiranjem jedne Gradske općine Mostara Rahimić temelji na rezultatu popisa pučanstva 1991. godine. Prema tom popisu Mostar je činilo 34 posto Bošnjaka, 33 posto Hrvata, 19 posto Srba, a preostali građani su bili iz reda ´ostalih´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je HDZ također predložio da se umjesto sadašnje tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine u Mostaru formira jedna Gradska općina. Čelnici mjesnog SDA u Mostaru odbacili su takav HDZ-ov prijedlog, ističući da se njime želi omogućiti, kako je rečeno, prodor Hrvata u ´većinska bošnjačka područja Hercegovine´. Takav stav mostarskih čelnika SDA izazvao je osudu zagovornika nedjeljive BiH. Kritičari su se posebice okomili na spominjanje etničkih ´bošnjačkih područja´, te naglašavali kako je to argumentacija kojom Srbi brane postojanje Republike Srpske, a za čije se ukidanje žarko zauzimaju Bošnjaci.

Sadašnje tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine u Mostaru nastale su Daytonskim sporazumom. Njihovo eventualno ukidanje značilo bi prvo praktično nestajanje institucija u BiH stvorenih Daytonskim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara