Bossi podnio ostavku, kriza vlade se nastavlja

MINISTAR za reforme i čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi podnio je u ponedjeljak ostavku na položaj u vladi premijera Silvija Berlusconija i na zastupničko mjesto u talijanskom parlamentu.

Bossi se u Švicarskoj oporavlja od srčanog udara koji je doživio u ožujku, a njegova ostavka znači nastavak krize talijanske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bossijeva je ostavka očekivana, s obzirom na previranja u vladi nastala nakon što je početkom mjeseca s položaja ministra gospodarstva smijenjen Giulio Tremonti. Bossijeva odluka o napuštanju vlade jasan je signal da neće dozvoliti da se njegova stranka minorizira.

Sjeverna liga jednom je već svrgnula Berlusconijevu vladu kada je 1994. godine izašla iz koalicije zbog neslaganja oko mirovinske reforme.

Ako cijela Sjeverna liga izađe iz Berlusconijeve vlade, što zasad nije učinila, preostale tri stranke koalicije imat će dovoljnu većinu za vladanje, ali to više neće biti ona koju su 2001. godine izabrali Talijani, te će se, najvjerojatnije, sazvati prijevremeni izbori, ali u proljeće 2005. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara