Bostonska nadbiskupija ponudila 55 mil. usd žrtvama zlostavljanja

BOSTONSKA je nadbiskupija ponudila 55 milijuna dolara kako bi se nagodbom riješilo 500 tužbi za spolno zlostavljanje, podnesenih protiv svećenika, doznaje se iz dokumenata kojima raspolaže agencija Associated Press (AP) i izvora bliskih nadbiskupiji.

Do ove je ponude došlo samo tjedan dana nakon što je nadbiskup Sean Patrick OMalley došao na čelo ove četvrte po veličini američke nadbiskupije.

Nagdobom bi se riješile tužbe muškaraca i žena koji tvrde kako su ih u djetinjstvu zlostavljali članovi svećenstva bostonske nadbiskupije dok su crkveni velikodostojnici redovito ignorirali ta zlodjela. U nedavno objavljenom izvješću glavnog državnog tužitelja procjenjuje se da je više od 1.000 djece zlostavljano u posljednja četiri destljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velečasni Christopher Coyne, glasnogovornik nadbiskupije odbio je komentirati spomenutu nagodbu, ističući kako je postignut sporazum o neobjavljivanju pojedinosti pregovora.

Odvjetnik Jeffrey Newman, čija tvrtka predstavlja više od 200 navodnih žrtava, je ponudu okvalificirao "značajnim pokazateljem dobre volje nadbiskupije" i pritom istakao kako ništa još nije zaključeno. "Mišljenja smo da je to jako dobar početak, ali samo početak", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara