Botaničari: Hrvatska treba cjelovitu bazu podataka

Prvi hrvatski botanički simpozij završio je večeras u u Zagrebu zaključcima o "ultimativnoj potrebi izrade cjelovite baze podataka o hrvatskom bilju po kojem je Hrvatska jedna od tri najbogatije europske zemlje". Predsjednik Hrvatskog botaničkog društva (HBoD) Toni Nikolić rekao je da se hrvatski botaničari uz pomoć stručnjaka iz inozemstva i potporu hrvatskih vlasti moraju upustiti u taj "milenijski" posao.

"Flora Croatica Database" treba biti digitalna enciklopedija hrvatske flore koja će putem interneta biti dostupna na tri razine, ovisno o korisnicima, kazao je Nikolić.

Predsjednica Organizacijskog odbora skupa Božena Mitić izrazila je zadovoljstvo simpozijem kazavši da je on bio smotra hrvatskog znanja o flori, vegetaciji i ekologiji, molekularnoj i primijenjenoj botanici te mjesto susretišta botaničara iz susjednih i nekih europskih zemalja.

Hrvatska znanost o flori je znatno bolja od uvjeta u kojima živi i radi, ali naše bilje traži još mnogo posla jer smo gotovo na početku, kazala je Mitić.

Na simpoziju je održano više od 20 znanstvenih i stručnih predavanja i prikazano preko 70 postera a sutra će biti obilježena 115. obljetnica Botaničkog vrta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, predstavljene su dvije knjige Damira Viličića (Fitoplankton Jadranskog mora i Fitoplankton u ekološkom sustavu mora).

HBoD utemeljen je prije dvije godine i to je njegov prvi skup.

Društvo je pokrenulo stručno-popularnu biblioteku čija su prva dva sveska u izradi, a provodi i prve sustavne terenske popise hrvatske flore u odabranim, po raznovrsnosti bilja najbogatijim područjima u Hrvatskoj.

S više od 5500 biljnih vrsta i podvrsta i preko 300 endema te velikom gustoćom vrsta po jednici površine, Hrvatska je jedno od središta europske raznolikosti, a naličje toga je slaba dokumentiranost i istraženost, rečeno je.

(Hina) xiluc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara