Botox bi mogao pomoći pri liječenju cluster glavobolja

UBRIZGAVANJE botoxa, otrova koji estetski kirurzi u posljednje vrijeme koriste za ´ravnanje´ bora, mogao bi pomoći osobama koje pate od cluster glavobolja i kojima lijekovi što su ih dosad koristili ne pomažu, izvijestio je dr. Lawrence Robbins, američki liječnik, specijalist za migrene.

Sedam od deset ljudi koji pate od cluster glavobolja nakon ubrizgavanja botoxa osjetilo je barem djelomično olakšanje, izvijestio je dr. Robbins, direktor klinike Robbins za liječenje glavobolje u Northbrooku (Illinois) koji je istraživanje proveo u suradnji s Višom medicinskom školom u Chicagu.

Dr. Robbins upozorava kako je potrebno provesti još istraživanja, no siguran je da će nekim pacijentima terapija pomoći.

Cluster glavobolje češće su kod muškaraca, javljaju se iznenada, a oštra bol osjeća se u predjelu oka. Takve glavobolje najčešće traju kratko, pojavljuju se u ciklusima, pa je moguće da ih pacijent ima i nekoliko puta u jednome danu.

Svaki sedmi pacijent s kroničnom glavoboljom, nakon tromjesečne primjene injekcija botoxa osjetio je drastično poboljšanje. Tri pacijenta nisu reagirala na terapiju, a kod pacijenata s povremenim cluster glavoboljama rezultati su bili različiti, od potpunog do umjerenog olakšanja nakon prve terapije, no nakon godinu dana i druge terapije simptomi su se tek djelomično povukli. Dr. Robbins istaknuo je kako su nuspojave pri liječenju botoxom minimalne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara