Botulin djelotvoran protiv kroničnih bolova

VRLO snažan otrov botulin u kombinaciji s proteinom iz koralja znatno smanjuje kroničnu bol, čak i bolje od morfina, tvrde britanski znanstvenici u stručnom časopisu New Scientist.

Toksin iz bakterije Clostridium botulinum, koji inače remeti prenošenje impulsa u živčanim spojevima, danas se koristi za uklanjanje bora, a znanstvenici iz Centra za primijenjenu mikrobiologiju i istraživanja u Salisburyju utvrdili su i druga područja njegova djelovanja.

Spojen s proteinom iz koralja, botulin prianja uz površinu neurona za bol.

Djelovanje tog proteina znatno nadmašuje djelovanje uobičajenih sredstava za ublažavanje boli kao što je primjerice morfin. I dok morfin ublažava bol samo četiri sata, učinak izmijenjenog botulina osjeća se čak i nakon devet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U normalnim okolnostima izmijenjeni botulin sprječava oslobađanje određenih neurona tzv. neurotransmitera, koji mišićima prenose naredbu za stezanje. U kombinaciji s koraljnim proteinom otrov koči točno određene neurone za bol pa živčane stanice ostaju pošteđene.

Tako izmijenjeni botulin mogao bi biti zanimljiv za ublažavanje kronične boli kod pacijenata oboljelih od raka, a znanstvenici pripremaju studiju u kojoj će se toksin testirati kao sredstvo za ublažavanje boli.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara