bozanić o korijenima europskog identiteta

Kršćani ne žele i ne mogu prihvatiti Europu koja bi bila samo, ili pretežno, Europa tržišta, rekao je zagrebački nadbiskup i potpredsjednik Europske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić u četvrtak u Rimu na skupu u povodu objave knjige "Sveučilište i Crkva u Europi".

Bozanić je danas održao glavno izlaganje o kršćanskim korijenima u Europi i istaknuo kako kršćani žele i dalje imati što pozitivniju viziju o Europi i njezinoj kulturi, "viziju koja treba biti sukladna s povijesti koja je stvorila velikim naš kontinent tijekom stoljeća".

Potrebno je vrednovati veliki humanizam upisan u kršćanskoj vjeri koji je važan čimbenik "za obrazovanje ljudi odgovornih u političkom životu i za stvaranje socijalnog suživota po mjeri svakog čovjeka i svih ljudi", rekao je Bozanić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica sveučilišta "Sapienza" u Rimu Lucetta Scaraffia govorila je o važnosti kršćanstva u obrazovanju jer bez poznavanja te povijesti, kaže ona, postaje se analfabetom u kulturi, umjetnosti. Rektor sveučilišta "Maria SS. Asunta" Giuseppe Della Torre istaknuo je kako "smo postali Europljani zahvaljujući kršćanstvu, jer Europljani nisu bili stari Grci i Rimljani".

Posebno je zapaženo bilo izlaganje kardinala Bozanića koje će ući u dokumente toga skupa pod nazivom "Korijeni kulture i europski identitet", kao i u ostale dokumente o kršćanskim korijenima europske kulture koje bi Katolička crkva htjela da budu uvršteni u europski Ustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara