Bozanić odlučio smijeniti Brajšu?

ZAGREBAČKI nadbiskup Josip Bozanić je pod pritiskom Katoličke crkve u Njemačkoj donio odluku o smjeni ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše. Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, samo je pitanje dana kad će se to i formalno dogoditi.

Kontroverzni dnevnik nekadašnjeg kuhara iz Brezovice, koji je Brajša osobno čitala, a kasnije i uništila, bio je glavni razlog za smjenu Caritasove ravnateljice.

Crkva u Njemačkoj već odavno prati razvoj događaja u zagrebačkom Caritasu, pa ne čudi što je uvelike utjecala na Bozanićevu odluku.

"Zaklada Jelena Brajša" djeluje od listopada 2004. godine, a osnovana je po njemačkim zakonima. Kao ogranak zaklade Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart, Brajšina je zaklada prezentirana kao zahvala za sam rad smjenjene Caritasove ravnateljice.

No, javna je tajna kako Zaklada za djecu i mlade s potrebama od samog početka svog djelovanja ima za cilj nešto sasvim drugo, a to je potpuna kontrola zagrebačkog Caritasa.

Nakon svih nepobitnih dokaza i ogorčenja Crkve, te naročito javnosti, glasnogovornik zagrebačkog nadbiskupa Zvonimir Ancić demantirao je glasine o Brajšinoj smjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica je do sada, unatoč brojnim potresnim svjedočanstvima zlostavljanih štićenika, imala potpunu podršku Kaptola, a samu aferu nazvala je "klasičnim sukobom komunista i Katoličke crkve".

Čini se kako je Brajša napokon ostala bez te velike, i po svemu sudeći, jedine podrške. Tome je prethodilo uhićenje nekadašnjeg domara Marija Barlovića, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje, te kuhara Mije Penića koji je sam čin zlostavljanja opisao u dnevniku koji posjeduje Večernji list.

"Ljubio sam i lizao njegovo tijelo, imalo je okus po jagodi. Mislio sam da ću ga smlaviti koliko sam bio u njemu...", samo je jedan od stravičnih citata iz dnevnika.

Ubrzo je na vidjelo izašla i istina o trećem čovjeku, Francuzu Regisu M., koji je u svojoj domovini već odslužio kaznu zbog seksualnog zlostavljanja vlastite djece. 

Postavlja se pitanje tko je jednog takvog čovjeka uopće mogao zaposliti u Brezovici gdje je svakodnevno kupao i uspavljivao nedužnu djecu. Odgovor na to pitanje opet glasi Jelena Brajša, koja je bila itekako upoznata s njegovom pedofilskom prošlošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara