Bozanić otvorio socijalnu tribinu Centra za promicanje socijalnog nauka crkve

ZAGREBAČKI nadbiskup Josip Bozanić otvorio je večeras u Zagrebu "Socijalnu tribinu" Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, koja se u korizmi održava šestu godinu.

U središtu pozornosti večerašnje tribine bila je tema: "Utjecaj društvenih i crkvenih elita na nacionalni identitet", o čemu su govorili sociolog Ivan Rogić te teolog i povjesničar Emanuel Hoško.

Po riječima nadbiskupa Bozanića "kultura i identitet idu zajedno". "Hrvatska je pozvana da odgovorno posvijesti i promiče nacionalni identitet, jer je jedino to put u zajedničku Europu, gdje se osjeća kao kod kuće", izjavio je Bozanić.

Ravnatelj Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Stjepan Baloban istaknuo je kako o mnogim temama u hrvatskom društvu treba otvoreno raspravljati, a jedna od njih je nacionalni identitet. Po njegovoj ocjeni identitet je važan čimbenik u odnosu na europske integracije i globalizacijske procese. Glede upita trebaju li se "mali" izgubiti u tim procesima, Baloban je rekao kako se to nikako ne smije dogoditi.

"Čovjek mora braniti osobni i nacionalni identitet", izjavio je Baloban, upozorivši kako mjesecima u jednoj zagrebačkoj ulici stoji grafit: "Ne priznajemo nacionalni identitet."

Govoreći o identitetu i pojmu elita, Rogić je iznio suvremene sociološke poglede na pitanje identiteta te upozorio na malobrojnost hrvatskih elita.

Emanuel Hoško govorio je o prinosu crkvenih elita u oblikovanju hrvatskoga nacionalnog identiteta, posebno u stvaranju hrvatske države. Po Hoškovoj ocjeni ne treba se bojati da ćemo izgubiti nacionalni identitet, ako ga budemo gradili u području kulture.

U tijeku ožujka i travnja održat će se još tri "Socijalne tribine" -"Treba li se odreći hrvatskoga identiteta zbog ulaska u EU?", "Hrvatska pred obrazovnim i demografskim slomom" te "Hrvatsko nacionalno bogatstvo:rasprodati ili pretvoriti u zajedničko dobro".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara