Bozanić podržava Brajšu unatoč zlostavljanjima u Domu

KARDINAL Josip Bozanić, iako je već prije dvije godine bio upoznat s incidentima u dječjem domu u Brezovici, daje podršku ravnateljici Jeleni Brajša i ne razmišlja, kako se čini, o njezinoj smjeni.

Štoviše, odlučio je sazvati konferenciju za novinare na kojoj su, uz ravnateljicu, o uspjesima Caritasa kao i demantij svega dali msgr. Valentin Pozaić i ravnatelj Hrvatskog Caritasa msgr. Josip Mrzljak. Mrzljak je naime rekao kako je Ministarstvo trebalo zatvoriti Dom ako su mislili da nešto nije u redu, no kako se to nije dogodilo, čini se da ničeg spornog u cijelom slučaju zapravo i nema.

Čim se vratio iz Rima, Bozanić je sazvao biskupsko vijeće koje je trebalo ustanoviti štetu kao i načine što bezbolnijeg rješenja neugodne situacije u kojoj se Crkva našla. Kako saznaje Jutarnji list, u Crkvi smatraju da je cijela situacija s jedne strane u svrhu predizbornih obračuna vodećih stranaka kroz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a s druge strane da se zapravo radi o medijskom linču na Crkvu jer mediji "aferama žele kompenzirati sve što su lijepo svih ovih dana pisali o Papi".

U međuvremenu su inspektori Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ponovno proveli nadzor u Caritasovom Domu za nezbrinutu djecu. Ministar Neven Ljubičić rekao je kako će inspektori tamo ostati koliko bude potrebno. Upozorio je da je njihov zadatak provjeriti stručnost u domu, a ako nađu elemente kaznenih djela, o tome će obavijestiti nadležne.

Razgovarali su i s ravnateljicom Brajšom koja nije htjela novinarima ništa reći dok ne završi istraga. Samo je dodala da je sve kleveta i da ne zna zbog čega je priča puštena u javnost. "Za Boga miloga, kako mi ne bi dali podršku? Mi smo crkvena ustanova! Nije ovo dom "Jelena Brajša" nego crkveni dom!" – odgovorila je za Jutarnji list na pitanje o tome očekuje li podršku Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne nepravilnosti koje je 2002. godine inspekcijski nadzor ustanovio neće izgleda biti sankcionirane jer Državno odvjetništvo nije pokrenulo kazneni progon, a za djela je nastupila zastara već u vrijeme kada su o njima bili obaviješteni. Ipak, treba naglasiti da je zastara za spolni odnos s nemoćnim djetetom, kako pišu 24sata, pet godina.

Također je Plavi telefon, koji je nadležne prvi obavijestio o navodnim zlostavljanjima, sve temeljio na djelima koja su se, prema pričama djece i odraslih, događala u to vrijeme. Ministarstvo socijalne skrbi je poslalo inspektore koji su potvrdili većinu sumnji. Usporedo je i policija vodila svoju istragu.

Kako je za Jutarnji list rekla glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama, policija je svoja saznanja 2003. godine poslala Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu.

24sata pišu kako se na udaru zbog cijele situacije našao i državni tajnik Ministarstva socijalne skrbi Nino Žganec. On je naime oženjen nećakinjom Jelene Brajše, ravnateljice doma.

"Osobno sam zatražio inspekcijski nadzor u Domu i svoj posao obavljam krajnje profesionalno. Nikakve rodbinske veze nisu utjecale na ovaj slučaj." – rekao je. Bilo kako bilo, radi se o čistom slučaju sukoba interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara