Bozanić: Poseban je osjećan primiti kardinalski prsten

POSEBAN je osjećaj kada se kardinal približava Svetom Ocu koji mu zatim predaje prsten koji znači istinsku povezanost kardinala sa Svetim Ocem u upravljanju cijelom Crkvom, izjavio je u srijedu u Rimu nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je uvršten u kardinalski zbor.

"Zamolio sam tada Svetog Oca da blagoslovi Hrvatsku i hrvatski narod, što je on i učinio", rekao je Bozanić hrvatskim novinarima.

"U proteklih tjedan dana, koliko sam boravio u Rimu, nisam vidio veće promjene u držanju Ivana Pavla II, a u subotu sam bio na ručku sa Svetim Ocem i ostalim kardinalima i izgledao je dobro", rekao je Bozanić.

Novi kardinal nije želio komentirati novinarsko pitanje o nedolasku hrvatskog državnog izaslanstva na proslavu 25. godišnjice pontifikata Ivana Pavla II. Potpredsjednik Vlade Goran Granić bio je nazočan samo na konzistoriju u utorak na kojem je Papa proglasio 30 novih kardinala.

Bozanić je spomenuo da je na ručku Svetog Oca s kardinalima bilo posluženo hrvatsko vino koje je Papa dobio na poklon od Đakovačke biskupije tijekom posljednjeg posjeta Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Kao potpredsjednik Europske biskupske konferencije, Bozanić je rekao da bi u budućem europskom Ustavu trebalo uvrstiti kršćanske korijene Europe za što je i supotpisao posebno pismo upućeno predsjedajućem međuvladine konferencije na kojoj se razmatra nacrt europskog ustava.

Bozanić je na koncu ocijenio da je postojeći sastav kardinalskog zbora pravi odraz činjenice da je Katolička crkva univerzalna i da se jedino unutar nje mogu susresti svi narodi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara