Bozanić uvršten u kardinalski zbor

Bozanić uvršten u kardinalski zbor

PAPA Ivan Pavao II u utorak je na konzistoriju na vatikanskom Trgu sv. Petra uvrstio nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića u kardinalski zbor Svete Rimske crkve.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je danas trideset novih kardinala,  te je ime jednoga zadržao "in pectore", odnosno u srcu, i njegovo će ime objaviti kada to bude oportuno.

S današnjim danom Kardinalski zbor ima 195 kardinala od kojih 135 mlađih od 80 godina, što znači da će moći prisustvovati na eventualnoj konklavi, dakle birati ili biti eventualno izabrani za novoga Papu.

Točno u 11,35 minuta Papa Ivan Pavao II. je stavio kardinalsku kapicu na glavu Josipu Bozaniću i dodijelio mu rimsku crkvu sv. Jeronima. Naime, svaki kardinal osim kapice dobiva i jednu rimsku crkvu, a Bozaniću je dakle, kao naslovna, dodijeljena hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu, koja je bila i naslovna crkva pokojnom hrvatskom kardinalu Franji Kuhariću. Sutra će na posebnoj svečanosti svim kardinalima biti dodijeljen i kardinalski prsten.

Svečanost na Trgu sv. Petra, što je bio deveti konzitorij Ivana Pavla II., počela je u 10,30 sati s uobičajenim obredom, Papinim govorom - homilijom, koju je pročitao msgr. Sandri, umjesto Pape. Nakon toga su svi budući kardinali prisegli vjernost Katoličkoj crkvi, Ivanu Pavlu II. i papama koji će uslijediti poslije njega.

Papa zatim pročitao proglašenje kardinala i jedan po jedan su došli ispred Pape, kleknuli, poljubili mu ruku, a Papa im je dodijelio kardinalsku kapu i naslovnu rimsku crkvu. U govoru koji je uputio novim kardinalima, pozvao ih je da vjerno služe Crkvi, te je istaknuo kako se Crkva proširila u cijelom svijetu, što se vidi i po kardinalima koji su ne samo iz europskih zemalja, nego ih sve više ima iz cijeloga svijeta, točnije 195 kardinala dolaze iz 69 zemalja, sa svih pet kontinenata. Od danas u Kardinalskom zboru svoje kardinale imaju i četiri zemlje više: Hrvatska, Gvatemala, Gana i Somalija.

Hrvatska, dakako, nije potpuno nova u Kardinalskom zboru, odnosno nije imala svoga kardinala od smrti Kuharića do danas, pa je uvrštena kao nova zemlja na svjetskom popisu. Od 135 kardinala koji mogu birati novoga Papu, iz 59 zemalja je onih mlađih od 80 godina. U 25 godina pontifikata Ivana Pavla II. moglo bi se reći da se Kardinalski zbor dosta izmijenio, premda je postotak kardinala u njemu više-manje sličan kao i 1978. godine.

Na konklavi koja je Karola Vojtilu izabrala za Papu, bilo je samo sedam kardinala iz istočnoeuropskih zemalja, a danas ih ima 17. Istodobno, tada je bilo 26 talijanskih kardinala, a sada ih ima 23. Omjer između Europe i Južne Amerike u postocima ostaje sličan, s time što Latinoamerikanaca ima više nego Talijana, odnosno 24 kardinala dolaze iz zemalja Južne Amerike. Na današnjoj svečanosti prisustvovale su brojne državna izaslanstva, među kojima i Hrvatske, na čelu s potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem.

Nadbiskupijska i domovinska proslava uvrštenja u Kardinalski zbor Svete Rimske crkve nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga Josipa Bozanića počet će svečanom akademijom u zagrebačkoj katedrala 24. listopada, u 18 sati.

Program će početi svečanim preludijem "Entrata" na temu "Vrbniče nad morem" (Miroslav Martinjak) koji će na orguljama izvesti Hvalimira Bledšnajder.

Uslijedit će pozdravna riječ Vlade Košića, pomoćnoga biskupa zagrebačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kulturnom programu nastupit će Vox cordis, djevojački zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a, Collegium pro musica sacra, Zlatko Crnković, Zagrebački solisti, Mješoviti katedralni zbor, Danijela Tomašić, sopran, i Loredana Milokanović, mezzosopran, klapa Nostalgija, Kapari iz Vrbnika, Zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Zbor bogoslova Bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu te djeca Caritasova doma u Brezovici .

Prikazat će se i izvadci iz filma "Zagrebački nadbiskupi" režisera Ninoslava Lovčevića o kardinalima Hauliku, Mihaloviću, Stepincu, Šeperu, Kuhariću te filmski životopis kardinala Bozanića.

Nakon zahvale kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, Mješoviti katedralni zbor, Zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Zbor bogoslova Bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu izvest će "Mnogaja ljeta".

Voditelji su programa, koji je priredio Odbor za proslavu s biskupom Vladom Košićem na čelu, Melita i Hrvoje Hrengek.

Grb kardinala Bozanića

Grb kardinala Josipa Bozanića ostao je uglavnom isti kakav je bio kad je Bozanić postao krčkim biskupom, jedino je obogaćen dodatnim resama.

Plava pozadina grba simbolizira plavetnilo mora i neba. Golubica označuje Duha Svetoga, Božju životvornu snagu.

Zvijezda je simbol Blažene Djevice Marije koju kršćanska starina naziva zvijezdom Danicom, a naš vjerni puk Zvijezdom mora.

Geslo "Da život imaju" uzeto je iz Evanđelja po Ivanu 10,10, izvijestio je Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara