Bozanić: Za korak prema EU apsolutno potreban nacionalni konsenzus

NADBISKUP zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić izjavio je kako je za korak prema Europskoj uniji ´apsolutno potreban nacionalni konsenzus´.

U ekskluzivnom razgovoru za današnji Večernji list Bozanić je rekao kako mu se čini da je u nas malo poznato ono konkretno što se od nas traži i što trebamo učiniti na putu prema Europskoj uniji.

U sjedištu Europske unije u Bruxellesu ovog tjedna bilo je izaslanstvo Srednjoeuropskoga katoličkog dana u kojem je bio i msgr. Bozanić, koji je ondje osobno razgovarao dva puta s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

´Imam dojam da je predsjednik Prodi otvoren za razmatranje hrvatskog zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. On vidi da je Hrvatska sada u povoljnim prilikama za to u odnosu prema drugim europskim zemljama koje još nisu dale zahtjev za članstvo´, rekao je Bozanić, dometnuvši kako u tom smislu Hrvatska može i treba računati na potporu Svetog Oca i Svete Stolice.

Po Bozanićevim riječima, Sveta Stolica prepoznaje i vrednuje kulturno i civilizacijsko mjesto Hrvatske u prošlosti i sadašnjosti Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome zašto toliko zaostajemo na putu prema Uniji, pitanju koje je u prosincu Predsjedniku postavio visoki predstavnik Svete Stolice, Bozanić je ustvrdio kako sigurno ima i objektivnih razloga, ali ne treba podcijeniti ni propuste, ni kašnjenja, ni prekomjerno zabavljanje nekim drugim stvarima.

Nadbiskup misli kako ulazak u Uniju ´najviše ovisi o nama samima, o našoj slozi i zajedničkom stavu´.

´Naše približavanje europskom zajedništvu ne smije upasti u igru političkih nadmetanja´, izjavio je Bozanić, koji drži kako je naš ´medijski prostor veoma zatvoren´.

´Pokušajte malo analizirati koliko su tijekom prošle godine bile prisutne europske teme u našim sredstvima društvenog priopćavanja´, rekao je nadbiskup, dodavši kako je možda i tu ´potrebna nova formacija novinara´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara