Bozanićeva okružnica vjernicima Zagrebačke nadbiskupije

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas vjernicima Nadbiskupije okružnicu u povodu smrti pape Ivana Pavla II.

Govoreći tko je čovjek koji je u svojoj bolesti i smrti pokrenuo milijune ljudi, kardinal Bozanić ističe kako će ostati zapamćen kao Papa koji je branio svetost i dostojanstvo, nepovrjedivost i prava svakog čovjeka, na svim razinama njegova života, od začeća do naravne smrti, te dostojanstvo i pravo obitelji, kao i svakoga pojedinog naroda.

"Mi hrvatski katolici Svetom Ocu dugujemo posebnu zahvalnost. Priznanje Republike Hrvatske, kao samostalne države, od Svete Stolice bilo je prijelomno za europsko i međunarodno priznanje", ističe kardinal i dodaje kako je i njegovo zauzimanje da se Hrvatska uključi u europsku zajednicu poruka mnogima.

Podsjetivši kako su od mnogobrojnih njegovih putovanja tri bila posvećena domovini Hrvatskoj, a dva Bosni i Hercegovini gdje su katolici u većini Hrvati, kardinal Bozanić napominje kako se to zbivalo u posebno teškim i važnim trenutcima suvremene hrvatske povijesti.

"Zagrebačka se Crkva s posebnom radošću sjeća dvaju njegovih pohoda: 1994.- kad se u Zagrebu oko Petrova nasljednika okupio najveći broj Hrvata ikad u povijesti", napominje kardinal. Ističe kako smo mu posebno zahvalni za pohod Zagrebu i hrvatskom marijanskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici 1998., gdje je proglasio blaženim pastira ove Crkve kardinala Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebačka se Crkva za zahvalnošću spominje i kanonizacije prezbitera Marka Križevčanina i beatifikacije laika Ivana Merza, podsjeća Bozanić.
Po njegovim riječima Ivan Pavao II. osjetio je svu tragediju 20. stoljeća - od ratova, preko totalitarnih režima do terorizma, žrtvom kojega je i sam bio.

"Njegova papinska služba, treća po duljini, omogućila mu je naviještanje Evanđelja po svem svijetu i da posvuda promiče svoje opredjeljenje za ljudska prava i slobode. Neprocjenjiv je njegov prinos oslobođenju srednje i istočne Europe od komunističkog totalitarizma. Premda je po svojoj službi bio poglavar Crkve, navješćujući Evanđelje, izrastao je u najveći svjetski moralni autoritet dvadesetog stoljeća", ističe Bozanić.

Napominje da je kao neumoran Pastir primao i išao u susret ljudima različitih religioznih i društvenih profila te političkih opredjeljenja.

"Ni jedan se papa nije susreo s tolikim brojem ljudi, bilo u Rimu bilo diljem svijeta", kaže kardinal i napominje da mu Crkva zahvaljuje za njegovo neumorno služenje i za sve njegove patnje, prihvaćene i podnesene s vjerom u otajstvo Križa i Uskrsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara