božićna čestitka kardinala Bozanića

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je večeras putem radija i televizije gledateljima i slušateljima Božić. L

"Dragi gledatelji i slušatelji sa svima vama želim podijeliti radost zbog rođenja Spasitelja našega Isusa Krista", istaknuo je na početku božićne čestitke kardinal Bozanić.

Pri tomu je pozdravio sve građane domovine Hrvatske i sve Hrvate i Hrvatice diljem svijeta, sve koji nose odgovornost za naš narod i domovinu, sve obitelji, očeve i majke, bake i djedove, a napose malu djecu, zatim mlade i starije, patnike i bolesnike, putnike, pomorce i zatvorenike, i na osobit način izrazio blizinu sa svima kojima je iz bilo kojeg razloga umanjena radost Božića.

Podsjetivši kako se Božić slavi stoljećima te da nas to veliko otajstvo naše vjere svake godine izaziva svojom dubinom i sadržajem, Bozanić je napomenuo kako uvijek iznova želimo posvijestiti što mi to zapravo slavimo jer nas i ovih dana zasipaju proizvoljna tumačenja sa svih strana. Njima kao da nam se želi, kako kaže Bozanić, nametnuti neka nova istina o Božiću koja nema nikakve veze s izvornim kršćanskim značenjem te svetkovine.

"Slaviti Božić prije svega znači vjerovati da je Bog s nama", rekao je kardinal, dodavši da je Isusovim rođenjem od Djevice Marije Bog ušao u našu povijest, nastanio se među nama i ostaje s nama do kraja vremena.

"Božić je stoga uvijek nov i neprolazan blagdan jer se Bog u Isusu i po Isusu neraskidivo vezao s nama i našim svijetom", rekao je, napomenuvši kako u svjetlu Božića ljudska zbilja dobiva potpuno nov smisao.

"Bog je postao jednim od nas i po tome nam poručuje da je svaki čovjek, samim time što je čovjek, neizmjerna vrijednost i ljubljeno Božje biće", rekao je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima Božić nam je velik ispit savjesti kako prihvaćamo svoje vlastito postojanje i postojanje svakoga čovjeka s kojim dijelimo svoju svakodnevicu.

"Dok ove večeri budemo promatrali djetešce Isusa u jaslama, prisjetimo se svojega vlastita rođenja. O, kako li je uzvišeno otajstvo upravo to što postojimo, što smo stvoreni. Bog je u svojem nedokučivu promislu i potaknut neizmjernom ljubavlju stvorio svakoga od nas", istaknuo je.

Bozanić je pri tomu upozorio kako nas Božićno otajstvo potiče da ispitamo kojim mjerilima mjerimo sebe i druge, vrjednujemo li ljude po onome što imaju, po položaju, društvenom utjecaju ili pak ponajprije po onome što jesu.

"Nalaze li konačište u našim životima i domovima suvremeni Josip i Marija, rađa li se Isus i danas zbog neosjetljivosti i tvrdoće srca u hladnoj štalici na rubu gradova?", upitao je.

Po kardinalovim riječima današnji nas blagdan sve poziva da uvijek budemo otvoreni poticajima Duha kako bismo rasli u ljudskosti po mjeri Božića.

Na kraju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svima je zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

(Hina) pp mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara