Božićno stablo u Vatikanu krasit će 800 licitarskih srca

U POVODU predaje božićnog stabla i hrvatskoga tradicionalnog nakita papi Ivanu Pavlu II. na Trgu svetoga Petra u Vatikanu te izložbe hrvatskih jaslica u Rimu i Veroni danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu održana konferencija za novinare.

Idućega tjedna na središnjem trgu u Vatikanu bit će postavljena 28-metarska smreka iz Gorskog kotara, koja je ondje rasla 70 godina, ukrašena sa 800 crvenih licitara sa šarenim aplikacijama u prozirnim kuglama koje su izradili četvero hrvatskih medičara u deset puta većim dimanzijama od uobičajenih, najavila je kustosica Etnografskog muzeja Iris Biškupić Bašić.

Najčešći su motivi srca, na kojima pišu imena hrvatskih gradova i mjesta, zatim konjići, potkove, bebe, borići, čizmice, gljive, jabuke, zvijezde, tambure, križići, kućice i cvjetovi.

Autor idejnog rješenja šestmetarske smreke u dvorani za audijencije kod Svetoga Oca te još 30-ak manjih drvaca u kardinalskim rezidencijama akademski je umjetnik Miroslav Šutej, rekao je viši kustos Etnografskog muzeja Josip Barlek.

Šutej je izradio deset skica po kojima je, u dogovoru s medičarima, izradio vizualni izgled svakog pojedinog ukrasa. Motivi su to golubice, križa, anđela, Hrvatske, kaleža, leptira, jabuke, ribe i krune u različitim bojama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispod tog bora bit će postavljene jaslice koje je izradila časna sestra Samuela Premužić iz zagrebačke Družbe sestara ´Naše gospe´. Jaslice su od trsja zagorske loze, slame, slavonske perušine, maslinovih grana iz Dalmacije, podložaka od breze i mahovine.

Na konferenciji za novinare voditeljica odjela za marketing Etnografskog muzeja Mirjana Drobina najavila je i izložbe hrvatskih tradicijskih božićnih jaslica. Na izložbi u crkvi Santa Maria dell Popolo u Rimu do 6. siječnja moći će se razgledati četiri modela drvenih jaslica.

Na izložbi u Veroni, koja će biti otvorena do 26. siječnja, Hrvatska se predstavlja s 12 tradicijskih pučkih jaslica, a u talijanskom gradu Sutriju do 30. siječnja bit će izložena tri modela hrvatskih jaslica.

U zagrebačkom Etnografskom muzeju od 19. prosinca do 6. siječnja bit će otvorena izložba ´Hrvatski božićni nakit u Vatikanu´, na kojoj će se moći pogledati nakit, skice i kalupi koje su medičari koristili u izradi nakita.

Najavljena je i promocija knjige Tihomira Horvata ´Legenda o božićnom licitaru´ koja će se održati u Etnografskom muzeju 20. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara