Božji poslovi uz pomoć Ljubljanske banke: Crkva vlasnik Luke Zadar?

Foto: Zoran Kusalo (Cropix), Screenshot: Večer

IZA VLASNIŠTVA nad Lukom Zadar stoji Katolička crkva, točnije Mariborska biskupija, donosi slovenski dnevnik Večer dodajući da će se u Luku Zadar uložiti 236 milijuna eura kako bi postala drugo jadransko pristanište.  Riječ je o krunskom dragulju u portfelju slovenskih crkvenih fondova Zvono Jedan i Zvono Dva, a glavni akteri priče su slovenska umirovljenica i hrvatski poduzetnik.

Manus sa 20 tisuća kuna

Naime, podsjeća se kako iz vlasništva od 53,6 posto formalno stoji tvrtka Manus još iz 2007. godine vlasnika Veljka Bubića iz Gornjeg Zemunika, a koji tvrdi da je novac za kupnju dionica Luke dobio od inozemnog fonda, koji je novac posredovao preko poduzeća iz Ljubljane. Njegova tvrtka osnovana je s osnovnih 20 tisuća kuna kapitala.

Firma posrednik je I.J. usluge koju vodi umirovljenica Roza Mlakar Kukovič, koja je posudila 18 milijuna eura Bubiću koje on nije vratio pa se tvrtka I.J. usluge upisala kao vlasnik Manusa.

Financijske probleme rješava NLB

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I. J. uslugama, prema saznanjima mariborskih Večeri novac su posudili fondovi Zvono Jedan i Zvono Dva u vlasništvu Mariborske nadbiskupije. Upravo sada dolazi i najzanimljiviji trenutak priče. Naime, Crkva u Sloveniji novac je najvjerojatnije dobila od Nove ljubljanske banke (NLB), koja je najveći vjerovnik crkvenih fondova."Oni su trenutačno u velikim financijskim problemima - duguju oko 800 milijuna eura, što se smatra jednim od najvećih financijskih skandala u Rimokatoličkoj crkvi posljednjih desetljeća", podsjeća Večer navodeći da je ključni čovjek u poslovima navodno Bubićev poslovni partner iz Slovenije Janko Jurca.

On, kako piše Večer, ima dobre odnose s pomoćnikom direktora uprave NLB-a Alojzom Jamnikom - bratom pomoćnog ljubljanskog biskupa Antona Jamnika.

Iz nadbiskupije su odbacili navode da su kupci Luke Zadar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara