Braća Ivanković Lijanović tužit će BiH

BRAĆA JERKO, Jozo, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović tužit će Bosnu i Hercegovinu zbog izgubljene dobiti odnosno zbog nadoknade štete nastale nakon što je protiv njih pokrenut sudski postupak koji je prije dva dana završen oslobađajućom presudom za sve optuženike.

Osim braće Ivanković Lijanović, odlukom Prizivnog vijeća Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine (Suda BiH) optužbi za utaju poreza i druga kaznena djela oslobođen je i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Banjolučke Nezavisne novine pišu danas da su braća Ivanković Lijanović odlučila tužiti državu BiH zbog štete nastale tijekom trogodišnjeg sudskog postupka vođenog protiv njih i Čovića.

Nada Dalipagić, odvjetnica tima obrane braće Ivanković Lijanović, je rekla da s branjenicima još nije dogovoreno koliko će iznositi odštetni zahtjev.

Zdravko Raić, odvjetnik Dragana Čovića, jučer je rekao da će o eventualnoj tužbi odlučiti sa svojim klijentom nakon što zaprimi pismeni otpravak Suda BiH o oslobađajućoj presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo Sud BiH Čovića je oslobodio nakon što je Tužiteljstvo pristalo na izmjenu optužnice iz koje su izbačene točke po kojima se optuženike tereti za organizirani kriminal te nakon što je Tužiteljstvo odustalo od optužbi protiv braće Ivanković Lijanović.

Sud BiH se nakon toga proglasio nenadležnim po točkama optužnice koje Čovića terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti te je u konačnici odlučio osloboditi svu petoricu optuženika i tima zaključiti slučaj. Pravosudne vlasti BiH zasad ne mogu potvrditi hoće li i pred kojim nižim sudom biti podignute nove optužnice protiv braće Ivanković Lijanović i Dragana Čovića, a iz Suda BiH je priopćeno da je za podnošenje novih optužnica zaduženo Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo BiH pak nema komentara na presudu Suda BiH niti zasad ima informacija hoće li i na kojem sudu podnijeti eventualnu novu optužnicu protiv braće Ivanković Lijanović i Dragana Čovića.

Podsjetimo, "starom" optužnicom Čovića se teretilo da je 2002. kao ministar financija mesno-prerađivačku tvrtku Lijanovići oslobodio plaćanja posebnih poreza čime je proračun Federacije BiH navodno bio oštećen za više od 40 milijuna konvertibilnih maraka.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara