Braća tajkuni na sudu: Lijanovići odbacili optužbe za organizirani kriminal

Braća tajkuni na sudu: Lijanovići odbacili optužbe za organizirani kriminal

Foto: poskok.info

DVOJICA braće tajkuna Lijanovića, donedavnih vlasnika propale mesne industrije negirali su u petak zajedno s ostalim suoptuženicima krivnju za organizirani kriminal, pranje novca, krivotvorenje poslovnih knjiga i porezne utaje na početku sudskog postupka koji je počeo pred Sudom BiH u jednoj od najvećih afera poslije rata u toj državi.

“Časni sude, nisam kriv”, rekli su jedan za drugim pred Sudom BiH Slavo i Jozo Ivanković Lijanović, te njima bliski suradnici Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

Oni su optuženi da su, kao organizirana kriminalna skupina, izbjegavali plaćati poreze od oko 13,3 milijuna maraka (oko 6,8 milijuna eura).

Braća Lijanovići su kao suvlasnici tvrtke i bivši direktori osnivali nove kompanije i izbjegavali plaćanje poreza i drugih obveza državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je Državno odvjetništvo BiH, uz osam odgovornih osoba, optužilo i kompanije “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” za neplaćanje poreza u razdoblju od 2007. do 2012. godine. Predstavnici ovih kompanija su na ročištu također kazali da se ne osjećaju krivim.

Odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju toga suda priopćio je kako je riječ o slučaju "Meso", kojim je obuhvaćena jedna od najopsežnijih optužnica za utaje poreza u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Jerko Ivanković Lijanović jedan je od osnivača Narodne stranke Radom za boljitak, a u prošlom, sazivu Vlade Federacije BiH od 2010-2014. bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  U toj je Vladi Milorad Bahilj bio ministar trgovine.

Protiv Jerke Ivankovića Lijanovića vodi se još nekoliko istraga i sudskih postupaka vezanih za primanje mita i zloporabe prigodom dodjele poljoprivrednih poticaja u mandatu dok je bio u vlasti sa Socijaldemokratskom partijom BiH, Strankom demokratske akcije i HSP-om BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara