Brajšin Caritas zatajio gotovo 5 milijuna kuna poreza?

Brajšin Caritas zatajio gotovo 5 milijuna kuna poreza?

ZAGREBAČKI Caritas ponovno se našao u središtu skandala. Ovaj put riječ je o 11,5 milijuna kuna gotovine koja je podignuta s računa Caritasa, a za koju se smatra da je potrošena u privatne svrhe.

Naime, kako navodi Slobodna Dalmacija, ta se pretpostavka o privatnom trošenju novca Caritasa nametnula nakon što nije pronađen nikakav dokaz da je novac utrošen za potrebe ustanove.

Kako se navodi u Slobodnoj, u razdoblju od 2001. do 2004. godine nije se vodilo nikakvo blagajničko poslovanje ni računovodstvo, pri čemu su poreznici u konačnici svejedno došli do iznosa od 4,9 milijuna kuna poreza i doprinosa koje je najveća humanitarna institucija u zemlji utajila.

U spomenutom trogodišnjem razdoblju, kako se u "Slobodnoj" navodi, s računa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije nestalo je točno 11,484 milijuna kuna pri čemu je u istom razdoblju najveća humanitarna institucija u zemlji utajila 4,974 milijuna kuna poreza i doprinosa.

Do najnovijih podataka došli su porezni inspektori koji po nalogu Državnog odvjetništva od protekle godine provjeravaju financijsko poslovanje smijenjene ravnateljice i donedavno "velike humanitarke" zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše.

Obzirom na objavljeni članak u spomenutom dnevnom listu te na brojne novinarske upite, Državno je odvjetništvo u Zagrebu u ponedjeljak potvrdilo da je 26. lipnja 2006. godine zaprimilo izvješće Ministarstva financija (Porezna uprava - Središnji ured), vezano za provedeni nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo također je potvrdilo da su provedenim nadzorom utvrđene nepravilnosti kod poreznih obveznika koji se u  članku prozivaju. Iako u objavi stoji da je nadležno državno odvjetništvo 14. srpnja 2006. zatražilo daljnje postupanje policijskih službenika te da je od Porezne uprave zatražilo i dodatni nadzor, isto nije željelo komentirati tvrdnje tiska da su inspektori Porezne uprave utvrdili kako je iz Caritasa nestalo 11,5 milijuna kuna i da je od 2001. do 2004. utajeno gotovo pet milijuna kuna poreza i doprinosa.

Kako se navodi u "Slobodnoj", krim-policija PU zagrebačke dobila je 14. srpnja nalog da pronađe dokumentaciju iz koje se vidi da je Brajša bila ovlaštena osoba za upravljanje financijama, a ona je to kao ravnateljica i bila, ako je suditi prema statutima zagrebačkog Caritasa, prema kojima upravo ravnatelj raspolaže financijama.

U istrazi prema navodima nije pronađeno ni dovoljno dokumentirano upravljanje Caritasom, budući je pronađena tek potvrda koju je Nadbiskupski duhovni stol izdao 16. prosinca 2004., a koja potvrđuje da je Jelena Brajša imenovana za ravnateljicu Caritasa, pri čemu se zna da je ona na tom mjestu bila cijeli niz godina, točnije više od 30.

Kako navodi dnevni list, u poreznom nalazu sporno je i Brajšino vlasništvo nad dvjema nekretninama u Zagrebu na adresama Stubička 50 i Bosanska 1, pa se od policije traži dodatna provjera tih podataka.

Jelena Brajša, točnije njezin slučaj "Brezovica" tek je nedavno pokazao u koliko teškom stanju je hrvatsko pravosuđe nakon što je oslobođena optužbi da je u periodu od 28. lipnja do 21. srpnja 2005. skrivala zloglasni dnevnik Mije Penića, bivšeg kuhara u Caritasovom domu u Brezovici.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara