Brammertz u novom izvještaju opet kritičan prema Hrvatskoj i Srbiji

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAPETO očekivani izvještaj glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske i Srbije s Haagom trebao bi biti manje pozitivan nego što se nadalo, ali opet dovoljno blag da omogući daljnji proces eurointegracije.

EU Observer je jučer na uvid dobio nacrt izvještaja koji je poslan Vijeću sigurnosti UN-a. Iz izvještaja se da zaključiti da bi on mogao biti dovoljno blag da bi Hrvatskoj omogućio daljnje pregovore oko otvaranja poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, ali će otvaranje i zatvaranje tog poglavlja biti uvjetovano ispunjavanjem nekih ključnih zahtjeva.

Hrvatska u redu, ali nema topničkih dnevnika

Brammertz je potvrdio da je Hrvatska u principu vrlo uslužna po pitanju suradnje s uredom tužitelja, ali da ključni dokumenti vezani za operaciju Oluja, famozni topnički dnevnici, i dalje nisu dostavljeni.

"Iako Ured glavnog tužitelja primjećuje opće poboljšanje u kvaliteti hrvatskog administrativnog pristupa ispitivanju u smislu načina na koji se obavljaju obavijesni razgovori, i dalje se ne može dobiti pune informacije o traženim dokumentima. Ključni istražiteljski hodnici ostaju neistraženi", navodi se u dokumentu.

Što se tiče Srbije, koja je prošli put dobila puno blažu ocjenu od Hrvatske, Brammertz je poslao solidnu količinu kritika. Iako se čini da bi fraziranje teksta o Srbiji moglo biti dovoljno pozitivno da dopusti ministrima vanjskih poslova da tijekom sastanka 14. srpnja počnu ratificirati srpski Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali i nedovoljno pozitivno da Nizozemsku navede na ustupke Srbiji.

Srpski problemi

"Prije šest mjeseci smo izvijestili o određenoj količini poboljšanja po pitanju učinkovitosti i profesionalnosti s kojim su srpske vlasti krenule u potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Ured glavnog tužitelja pozdravlja napore srpske policije i obavještajnih službi u tim potragama", naveo je Brammertz, ali je dodao i kako su bjegunci još na slobodi, te zatražio od Beogradfa promjenu strategije potrage.

Srbija je SSP potpisala prije dvije godine, ali pregovori nisu započeli zato što ga zemlje članice EU nisu ratificirale. Ključni razlog izostanka ratificiranja je slaba suradnja s Haagom. Glavni srpski problem pri daljnjoj eurointegraciji je Nizozemska, koja ne želi Srbiji dopustiti ulazak u društvo izabranih sve dok se ne uhiti Ratko Mladić.

Generalno, europski diplomati iza zatvorenih vrata govore kako je ratificiranje SSP-a vjerojatno zadnji ustupak koji će EU dati Beogradu. Nakon toga moraju predati ratne zločince i obvezati se na bolju suradnju s ostatkom kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara