Branitelji haškog optuženika Rajića podnijeli žalbu na pritvor

BRANITELJI bivšeg zapovjednika HVO-a Ivice Rajića (45) danas su podnijeli žalbu na pritvor koji je Rajiću određen u subotu nakon njegova uhićenja po zahtjevu Haškog suda, koji ga tereti za pokolj muslimanskog stanovništva u Stupnom Dolu u BiH 1993..

"Podnijeli smo žalbu koju bi idućih dana trebalo riješiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda", kazao je Hini jedan od dvojice Rajićevih branitelja Željko Olujić.

Objasnio je da je Rajiću određen tzv. ekstradicijski pritvor.

Olujić je kazao da obrana još nije odlučila hoće li iskoristiti sve pravne lijekove i voditi u Hrvatskoj "pravnu bitku" protiv izručenja.

Isto je potvrdio i drugi Rajićev branitelj Josip Muselinović iz Mostara koji je kazao da će po dolasku u Zagreb za dva dana obrana o tome donijeti konačnu odluku.

"Ivica Rajić spreman je izaći pred sud, ali bi želio da to bude u Hrvatskoj, a ne u Den Haagu", kazao je Olujić, nakon dvosatnog razgovora s branjenikom u pritvoru u kojemu mu je, kako kaže, Rajić rekao da nije povezan sa zločinima u Stupnom Dolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iako je haška optužnica potvrđena, poduzet ćemo sve korake kako bi pokušali ishoditi suđenje u Hrvatskoj", kazao je Olujić, dodavši kako je svjestan da je za to "potrebna volja hrvatskih vlasti i, prije svega, Haškog suda".

Olujić je kazao da za sada ima samo nalog i optužnicu Haškog suda, te da će od Vlade zatražiti svu raspoloživu dokumentaciju o događajima u Stupnom Dolu kako bi se obrana mogla pripremiti za suđenje.

Tvrdi da je jedan od trojice sudaca članova Vijeća Haškog suda 1996, ispitujući osnovanost optužnice protiv Rajića, "izdvojio mišljenje", što, smatra, upućuje na "neke pravne nejasnoće i dvojbe oko osnovanosti optužnice".

Napise u medijima da je policija uhitila Rajića tragajući za drugim haškim optuženikom, umirovljenim generalom Antom Gotovinom, Olujić smatra nagađanjima, kazavši da o tome nema nikakvih saznanja.

Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol u listopadu 1993.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara