Branitelji iz Knina traže istraživanje masovnih grobnica u Sloveniji

Branitelji iz Knina traže istraživanje masovnih grobnica u Sloveniji

PREDSJEDNIKU Vlade Ivi Sanaderu je iz Koordinacije braniteljskih udruga grada Knina upućeno otvoreno pismo u kojem se od njega traži da "poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se istražile masovne grobnice žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu".

Otvoreno pismo premijeru Sanaderu upućeno je povodom otkrivanja masovnih grobnica u Teznu kod Maribora, gdje su pronađeni posmrtni ostaci iz vremena Drugog svjetskog rata.

"Molimo Vas, kao najvišeg predstavnika izvršne vlasti Republike Hrvatske, da poduzmete sve što je u Vašoj moći, da se istraže masovne grobnice žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu, da se iste ekshumiraju i posmrtni ostatci dostojno pokopaju", zatražila je Koordinacija od premijera Sanadera.

Iz Koordinacije apeliraju na premijera Sanadera da ukoliko je potrebno "što hitnije potpiše ugovor sa Slovenijom o istraživanju i obilježavanju hrvatskih masovnih grobnica, te uredi način prijenosa posmrtnih ostataka žrtava u Hrvatsku i njihov dostojan pokop".

"Duga mračna noć"

"Svaki čovjek ima pravo na dostojan i ljudski pokop, pravo na grob. Ne smije se dopustiti da se na te žrtve spusti 'duga mračna noć' i da njihova masovna i pojedinačna stratišta i grobnice diljem Slovenije, Hrvatske, BiH i Srijema, pokrije novi veo zaborava. Obitelji žrtava (jugokomunističkog režima) godinama su, pa i
desetljećima strpljivo i šutke, u vlastitoj muci i jadu, očekivali barem neki slabašni glas nade od svojih najmilijih", navodi se u otvorenom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Republika Hrvatska je prije 16 godina stekla svoju neovisnost, i odmah bila izvrgnuta agresorskom ratu u kome je uspješno obranila svoju neovisnost, te se nije stigla dostojno baviti poslijeratnim žrtvama komunističke vlasti. Zato smatramo kako je krajnje vrijeme da se tom pristupi i da hrvatske državne vlasti preuzmu brigu o tome", poručuju iz Koordinacije.

"Molimo Vas, gospodine predsjedniče Vlade RH, da se to što žurnije počne rješavati, kako bi se kosti tih žrtava napokon smirile u Domovini i kako im smrt više ne bi bila obavijena tajnom, što je naročito potrebno poradi hrvatske budućnosti", zatražila je Koordinacija još jednom od premijera Sanadera.

"Najveće poslijeratno gubilište u Europi"

Podsjetimo, sredinom tjedna je po nalogu slovenske Vlade počelo sondiranje lokacije u Teznom blizu Maribora. U protutenkovske rovove, za koje se pretpostavlja da su dugački oko kilometar i pol, nakon likvidacija izvršenih po završetku Drugog svjetskog rata, bačeno je na tisuće vojnika i civila.

Pretpostavlja se kako Hrvati iz kolona koje su krenule iz Bleiburga čine više od 80 posto pogubljenih. Povjesničari i mediji su lokaciju već sada prozvali "najvećim poslijeratnim gubilištem u Europi".

I.M.
Foto: Arhiva (AFP)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara