Branitelji optuženoga Tihomira Oreškovića iznijeli obranu

BRANITELJ prvooptuženoga Tihomira Oreškovića u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, odvjetnik Željko Olujić, u svojoj je današnjoj završnoj riječi zatražio od sudskog vijeća oslobađajuću presudu za Oreškovića ustvrdivši da on nije počinio nikakvo kažnjivo djelo.

Olujić je ustvrdio da su svjedoci i dokazi optužbe "posve promašeni", da nitko od svjedoka nije kazao da je Orešković posebno ubijao civile te kako on nije mogao izdavati zapovijedi vojsci ili vojnoj policiji, što, po Olujiću, isključuje zapovjednu odgovornost.

Odvjetnik Olujić ustvrdio je da Orešković nije imao vojni ni policijski čin u inkriminiranom razdoblju te da zbog toga nije mogao izdavati naredbe. Rekao je da se tzv. smrtonosni sastanak, koji je po optužnici prethodio likvidaciji civila na Pazarištu, nikada nije dogodio. Olujić je, govoreći o svjedocima u ovom postupku, kazao da su oni najvećim dijelom bili lažni svjedoci, "instruirani od skupine Josipa Manolića", da im se otvoreno prijetilo kako bi dali iskaze kakve su iznijeli tijekom postupka, kao i da je riječ o "opskurnim tipovima i udbašima".

Za svjedoke - članove obitelji nestalih i ubijenih osoba kazao je da su uglavnom instruirani u Srbiji te da je riječ o mrziteljima Hrvatske.

Reagirajući na završnu riječ zastupnika oštećenih odvjetnika Slobodana Budaka, Olujić je ustvrdio da Hrvatska ne može biti proglašena krivom u ovom postupku jer da se u kaznenom pravu može govoriti samo o subjektivnoj krivnji. Kazao je da bi, ako se tu sudi po zapovjednoj odgovornosti, na optuženičkoj klupi trebao biti prvi Josip Manolić, kako zbog lažnog svjedočenja tako i zbog toga jer je "najveći krivac za počinjene zločine".

Olujić je ustvrdio da je to politički proces, kojemu je cilj da se optuže glavni dragovoljci RH. Naveo je da su optuženici pozitivne osobe jer su sudjelovali u obrani Gospića i Hrvatske.

Oreškovićev branitelj odvjetnik Bosiljko Mišetić kazao je da Orešković može biti kriv "samo za uspostavu hrvatske države". Mišetić je ustvrdio da u ovom postupku nije cilj samo "kriminalizirati Domovinski rat", nego i "dokazati da je Hrvatska utemeljena na zločinu". Kada se to dokaže, kazao je Mišetić, Hrvatska gubi međunarodnu potporu, a time se, po njemu, "ostvaruje koncept udbaško-kosovskog podzemlja koje želi Hrvatsku vratiti u balkanske asocijacije".

Orešković se po optužnici tereti za izdavanje naloga za odvođenje i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti iz gospićkog i karlobaškog područja u jesen 1991. godine. Orešković je tada bio tajnik Kriznog štaba za Liku.

Današnje se ročište nastavlja iznošenjem završnih riječi branitelja optuženog Mirka Norca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara