Branitelji poručili Mesiću: Ne uvodi ponovno pojmove žutih, zelenih i crvenih mrava

UDRUGA zagrebačkih branitelja Vukovara (UZGBVU) na svojim je stranicama objavila svoje viđenje trenutne političke situacije u Hrvatskoj i postizbornih prepucavanja, a tim je povodom danas održana i konferencija za novinare.

"Dana 25. studenog u Republici Hrvatskoj održani su još jedni od slobodnih višestranačkih izbora , koji predstavljaju jednu od političkih tekovina procesa stvaranja hrvatske države, procesa koji traje od 1990. godine, procesa koji nije zamirao ni u doba najcrnjih dana rata i okupacije dijelova hrvatskog teritorija. Proces slobodnih višestranačkih izbora bio je i proces koji je predstavljao inicijalni dio borbe za stvaranje hrvatske države, njenog izlaska iz balkanske tamnice naroda i taj proces traje i danas u okviru borbe za društvo uravnoteženog razvoja za sve njene pripadnike, društvo gospodarskog razvoja, društvo koje će sa ponosom pripadati europskoj porodici naroda i njenim uljuđenim tekovinama", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Damir Jašarević, predsjednik Udruge.

"Nemojte provoditi bizantizaciju hrvatske političke scene"

"Rezultati ovih izbora stvorili su ipak jednu naizgled novu situaciju u hrvatskom društvu koju možemo uspoređivati samo sa onim izborima koji su imali za posljedicu tzv. zagrebačku krizu koja se dugo provlačila hrvatskim političkim prostorom i za koji smo mislili da pripada prošlosti. Međutim, i danas sa istog mjesta, iz Predsjedničkih se dvora umjetno stvara politička kriza tamo gdje je nema, jer proces konstituiranja hrvatskog sabora i uspostave hrvatske vlade traje i treba ga prepustiti demokratski izabranim predstavnicima naroda, a ne uvoditi ponovo pojmove žutih, zelenih i crvenih mrava, stoke sitnog i krupnog zuba, odnosno danas uspoređivati bilo koju hrvatske stranke sa srbijanskim fašističkim strankama, te sprovoditi bizantizaciju hrvatske političke scene", poručuju.

"U ovih nekoliko dana, mi hrvatski branitelji, pripadnici udruga i pojedinci koji su sebe ugradili u stvaranje države bez obzira da li pripadaju udrugama sa zebnjom smo počeli doživljavati takve poredbe i molimo političke dužnosnike da se suzdrže u svom djelovanju i nastupima od postupaka i izjava koji imaju za posljedicu podjele i dubioze na hrvatskoj političkoj, a samim time i na gospodarskoj sceni jer su one neraskidivo povezane", dodaju.

"Predsjedniče, shvati ozbiljnost svoga položaja!"

"Pozivamo Predsjednika Republike da shvati ozbiljnost svoga položaja državnog poglavara i vrhovnog zapovjednika i u svojim nastupima se pokaže kao predsjednik svih hrvatskih građana bez obzira na njihovu političku pripadnost i glasačku obojenost. Ovo je situacija kada se Republika Hrvatska treba pokazati kao društvo uljuđene demokracije, a ne kao država slučaj na balkanskoj bačvi baruta", smatraju.

"I na kraju, neka svi ne zaborave da smo mi, stvaratelji hrvatske države, predali tu predivnu zelenu livadu političarima na upravljanje i sa negodovanjem gledamo na pojave krtičnjaka na njoj, te sve pozivamo neka sa punom odgovornošću prihvate dužnosti koje obnašaju", poručuju u priopćenju.

I.M.
Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara