Branko Mamula, admiral JNA: Vukovar se nije trebao dogoditi, trebalo ga je zaobići i udariti na Zagreb

Screenshot: Politika

"VUKOVAR se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva pravca stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje sa Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati kasarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo rađeno", rekao je u razgovoru za beogradsku Politiku Branko Mamula jedan od najviših vojnih rukovoditelja JNA, admiral flote.

JNA je čuvala općejugoslovenski karakter

U velikom razgovoru za Politiku koji je išao u dva dijela, Mamula zaključuje kako su Slovenija i Srbija pokrenule mehanizam razbijanja Jugoslavije, no da problemi odnosa sa Slovenijom nisu ležali u vojsci već su problemi  bili u uređenju države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"JNA je postala poligon sudara različitih koncepcija što je jugoslovenska država, i kako je treba urediti", kaže Mamula dodajući kako je JNA krajem osamdesetih radila sve kako bi zadržala svoj "općejugoslovenski karakter". Svaka asimetrija, smatra ovaj admiral u mirovini, prema nekoj republici i narodu značila bi prihvaćanje razbijanja zemlje.

Nacionalizam u Hrvatskoj buknuo nakon mitingašenja i prekrajanja Jugoslavije

"U Srbiji je narod uvijek imao poštovanje prema JNA i to se nije promijenilo ni nakon dolaska na vlast Miloševića", kaže Mamula naglašavajući kako je nacionalizam postojao u Hrvatskoj i prije Miloševića, ali je eksplodirao nakon "mitingašenja i pokušaja njegovog prekrajanja Jugoslavije".

"Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to uradili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali",smatra Mamula  dodajući da je po njemu 25. siječanj 1991.  godine dan kojim je definitivno počelo rušenje Jugoslavije. Po Mamuli riječ je o tragičnom promašaju JNA s filmom o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku.

"Snimali su film umjesto da spriječe taj uvoz", zaključio je Mamula u razgovoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara