Brat nizozemskog prestolonasljednika odrekao se prava

NIZOZEMSKI princ Johan Priso, prestolonasljednikov brat, odrekao se u petak prava na krunu i najavio da će se vjenčati ženom koju voli iako za to nije dobio vladino dopuštenje.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je da ne može podržati taj brak nakon što su princ Johan Priso i njegova zaručnica Mabel Wisee Smit, oboje 35-godišnjaci, objavili da je njezina veza s jednim kriminalcem bila dublja nego što je isprva priznala.

Prema nizozemskim zakonima, pretendenti na prijestolje moraju od vlade i parlamenta primiti dopuštenje za vjenčanje jer kabinet snosi odgovornost za njihove postupke.

U pismu premijeru koje je objavljeno u petak princ piše da će se unatoč svemu vjenčati svojom zaručnicom i odreći prava na prijestolje.

"Par nam je pružio nepotpune i netočne podatke, to je narušilo povjerenje (parlamenta)", rekao je Balkenende u petak.

U kolovozu, gotovo dva mjeseca nakon objavljivanja zaruka, građanka Wisse Smit izdala je priopćenje u kojem kaže da je kao studentica nekoliko mjeseci poznavala lokalnoga gangstera Klaasa Bruinsmu, ali da je prekinula s njim kad je saznala "čime se bavi".

No njezina veza s Bruinsmom koji je 1991. poginuo u mafijaškom obračunu ponovno je došla u središte pozornosti kad je njegov nekadašnji tjelohranitelj izjavio da su gansgter i ona bili ljubavnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara