Brat optuženog za ubojstvo Pukanića: U Crnoj Gori gledaju nas kao okužene

Brat optuženog za ubojstvo Pukanića: U Crnoj Gori gledaju nas kao okužene

Tekst: J. Šimac
Foto: Cropix

"U CRNOJ GORI mi smo kako okuženi. Za nas ne postoje ni vjerski ni državni praznici, ni svetkovine ni rođendani", kazao je za Index Miodrag Đurović, brat optuženog za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, Slobodana Đurovića.

> Sve o suđenju za ubojstvo Ive Pukanića pročitajte na Indexovoj temi

"Petnaest mjeseci na moga je brata vršen pritisak na svim nivoima, od strane policije, Uskoka i zatvorskog sustava", objašnjava Đurović, navodeći kako od hrvatskog pravosuđa očekuje jedino da se njegovu bratu osigura fer suđenje nakon, kako je kazao, nekritičke i nefer istrage. "Moj je brat u ovih 15 mjeseci ostario za 20 godina i izgubio 40 kilograma", kazao je Đurović i dodao kako očekuje da u Hrvatskoj na ovom suđenju pobijedi pravda.

Istraga je išla prema tome da im se kaže što im se ne može reći

U razgovoru za Index Đurović je ustvrdio kako je tijekom istrage sve rađeno koordinirano. "Sve je išlo prema tome da oni policiji kažu nešto što im nisu mogli reći", tvrdi, aludirajući pritom na pritiske na optužene, kao i na Matanićeve tvrdnje tijekom prvog dana suđenja kako mu je zapravo sugerirano da da lažni iskaz na sudu, zbog čega je on kao moguće naručitelje ubojstva naveo Zagorca, Jocića, Stanka Subotića i Đurovića.

Đurović je na suđenje svoga brata došao i s pojačanjem. Naime, s njim u pratnji i na drugom danu suđenja bila je pariška odvjetnica Dominique Beyreuther Minkov. Radi se o odvjetnici Slobodana Đurovića iz Francuske, kamo je on pobjegao iz bivše Jugoslavije kao politički azilant.

"Znamo da ona ima znanja i da nam može pomoći", kazao je za nju Đurović. Miodrag, naime, ima u planu da odvjetnica Beyreuther Minkov i službeno postane dio odvjetničkog tima Slobodana Đurovića te je dodao kako je neophodno da netko sa strane također prati proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko se u Hrvatskoj boji francuske odvjetnice i žene?

Kako nam je kazala, Beyreuther Minkov na vlastiti je zahtjev šefovima njene odvjetničke kuće došla u Hrvatsku braniti Slobodana Đurovića. Međutim, njezin zahtjev da sudjeluje na suđenju je odbijen, a prevoditelj joj je uskraćen.

"Tko se u Hrvatskoj boji francuske odvjetnice i žene", zapitala se Beyreuther Minkov i dodala kako je ovo zapravo hrvatska priča. Beyreuther Minkov bit će prisutna na svakoj raspravi te vjerno bilježiti sve odluke suda i tijek procesa.

Rasprave prati odjevena u tradicionalnu odvjetničku togu, a njezina je uloga za sada, kako je kazala, da nadgleda suđenje od kojeg očekuje da bude pravedno. Ukoliko proces ne zadovolji njezina očekivanja, postoje više instance prema kojima će se okrenuti.

Đurovića se tereti da je mozak operacije

Podsjetimo, prema Uskokovoj optužnici, u prvoj polovici 2008. Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam naložio je svome kumu Slobodanu Đuroviću da za 1,5 milijuna eura organizira ubojstvo Ive Pukanića sa svrhom da se spriječi Pukanića da u medijima iznosi spoznaje o djelovanju kriminalnih skupina na ovim prostorima.

Od kraja svibnja do kraja listopada iste godine Đurović se, prema optužnici, dogovorio s Robertom Matanićem kojem je dan zadatak da oko sebe okupi ljude kojima vjeruje, a koji bi izradili i ostvarili plan za likvidaciju Pukanića. Prema optužnici, Đurović je nadgledao čitavu akciju te je sanirao sve troškove nabave. Način ubojstva dogovorio je sa Željkom Milovanovićem i Bojnom Gudurićem koji se predao dva dana prije početka suđenja. Uskok tereti Đurovića za dva teška ubojstva, Pukanića i Franjića, za kazneno djelo protiv opće sigurnosti te za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara