Bratislava: Greenpeace protiv zagrijavanja planeta

Dvadesetak aktivista Greenpeacea prosvjedovalo je u tišini u četvrtak ujutro u središtu Bratislave tražeći od američkog predsjednika Georgea W. Busha da djeluje protiv zagrijavanja planeta.

Aktivisti koji su nosili transparente na engleskom i slovačkom na kojima je pisalo "SAD spasite klimu" okupili su se pred hotelom u kojem je odsjela većina američkih novinara.

"Želimo iskoristiti priliku dok je Bush u Slovačkoj da mu prenesemo poruku o potrebi da SAD zaštite klimu", objasnila je Lenka Kukurova, slovačka predstavnica međunarodne ekološke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bush je odlučio da neće ratificirati protokol iz Kyota. Znamo da su Sjedinjene Države među najvećim proizvođačima ugljičnog dioksida na planetu i među najvećim zagađivačima klime", dodala je.

Protokol iz Kyota stupio je na snagu 16. veljače nakon što ga je ratificirala 141 zemlja, među kojima 30 najrazvijenijih. Njime se pokušava smanjiti emisija stakleničkih plinova u industrijaliziranim zemljama za 5,2 posto do 2012. godine. Sjedinjene Države i Australija su ga odbile potpisati.

(Hina) xtm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara