Bratstvo i jedinstvo: Zemlje bivše Jugoslavije dogovorile zajedničku borbu protiv kriminala

Bratstvo i jedinstvo: Zemlje bivše Jugoslavije dogovorile zajedničku borbu protiv kriminala

Tekst: Z.J.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

ŠEST bivših jugoslavenskih republika se obvezalo da će sudjelovati u borbi protiv trgovine narkotika balkanskom rutom, dogovor je danas postignut u Zagrebu. Predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, BIH, Makedonije i Crne Gore su sudjelovali na ministarskoj konferenciji naziva Balkanska ruta -  jučer, danas, sutra.

Na konferenciji su se sudionici posebno obvezali da će ojačati borbu protiv trgovine drogama balkanskom rutom koja vodi preko teritorija zemalja bivše Jugoslavije, kojom je, prema mišljenju sigurnosnih stručnjaka, u Europu ušlo 80 posto heroina iz Afganistana i Pakistana. Balkanskom rutom, osim heroina, cvjeta i trgovina oružjem, eksplozivom i ljudima. Slovenija na tom putu igra ulogu tranzitne, ali i ciljane države, prenosi RTV Slo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj: Borba protiv kriminala odvojena od politike

Na konferenciji je dogovorena i obveza svih država da se, osim protiv organiziranog kriminala, bore i protiv stjecanja imovine od strane pojedinaca koji su je stekli kriminalnim djelovanjem. S tim ciljem, zemlje će razmijeniti potrebne informacije te poboljšati suradnju policija i tužiteljstava regije. Sudionici konferencije su naglasili da borba protiv organiziranog kriminala mora biti imuna na politiku.

Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dacić se pohvalio da su policije više zemalja na temelju informacija srpskih kolega zaplijenile oko četiri i pol tone kokaina koji je stigao iz Južne Amerike. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je kao primjer dobre suradnje naveo uhićenje osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara