Brazil: Od ugriza šišmiša zaraženih bjesnoćom umrle 22 osobe

VJERUJE se da su 22 osobe u brazilskoj amazonskoj državi Para podlegle ugrizima šišmiša poznatih pod nazivom veliki krvosas (desmodus rotundus), koji su bili zaraženi bjesnoćom, izvijestili su u utorak znanstvenici.

Ravnatelj Centra za epidemiološka istraživanja u državi Para, Amiraldo Pinheiro izjavio je kako je potvrđeno 17 smrtnih slučajeva od bjesnoće, prouzročene ugrizom spomenute vrste šišmiša.

U pet preostalih slučajeva potvrđeni su simptomi tipični za bjesnoću, no ne može se sa sigurnošću reći je li uzrok smrti isti, jer su tijela pokopana prije obavljene autopsije.

Pinheiro je izjavio kako su epidemiolozi ustanovili da su u posljednjih 12 mjeseci u pokrajini Para veliki krvosasi ugrizli 1.130 osoba, a u pokrajini Portel oko 600.

Predstavnici ministarstva zdravstva koji su u ponedjeljak stigli u Paru kako bi pomogli u istraživanju pojave bjesnoće nastale ugrizom velikog krvosasa tvrde da razdoblje inkubacije kod bjesnoće traje do godinu dana te da osoba u tome razdoblju mora primiti cjepivo, jer u protivnom dolazi do virusne infekcije u tijeku koje se razvija progresivni smrtonosni encefalitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi pacijenti koje su ugrizli krvosasi primili su cjepivo te Pinheiro tvrdi da je stanje pod kontrolom.

Kao jedan od glavnih razloga za ovakvo ponašanje šišmiša Pinheiro navodi pretjeranu sječu šuma, zbog koje su šišmiši prisiljeni mijenjati svoje uobičajene selidbene puteve.

(Hina) xmh yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara