Brazil zbog bogatog nalazišta postaje izvoznik nafte?

BRAZILSKA vlada je objavila kako je Petrobras, državna naftna tvrtka, u morskoj bušotini Tupi pronašla naslage sirove nafte od 5 do 8 milijardi barela, a čija bi eksploatacija omogućila toj latinoameričkoj državi da od uvoznika postane izvoznik nafte.

Jedan od brazilskih dužnosnika je rekao kako Brazil sada ima potencijal da se u proizvodnji nafte mjeri s takvim "teškašima" kao što su Venezuela i Saudijska Arabija.

Na vijest o otkriću takvih zaliha je odmah reagirala burza gdje su dionice Petrobrasa povećale svoju vrijednost.

Vladi predsjednika Inacija Lule da Silve će otkriće zaliha u Tupiju predstavljati dar s neba, s obzirom da su sve veće cijene goriva izazivale zabrinutost vezanu uz održivost brazilske ekonomske ekspanzije. Brazil je trenutno prisiljen uvoziti naftu, zbog čega je postao ovisan o Venezueli i njenom predsjedniku Hugu Chavezu. Iako i Lula i Chavez nominalno pripadaju ljevici, između dvije države su odnosi znatno ohlađeni, prije svega zbog Chavezove podrške nacionalizaciji Petrobrasovih pogona u Boliviji.

Lula se umjesto toga okrenuo Bushu i SAD te nedavno sklopio sporazum o razvoju tehnologije za proizvodnju goriva na bazi etanola. Američkoj je vladi, pak, taj sporazum bitan zbog nastojanja da bude što manje energetski ovisna o Bliskom Istoku. Međutim, sporazum su napale ekološke udruge tvrdeći kako će uzgajanje poljoprivrednih kultura za proizvodnju etanola dovesti do uništavanja šuma u Amazoni.

Otkriće naftnih zaliha u Tupiju bi, barem privremeno, moglo i Brazilu i SAD, donijeti olakšanje.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara