BRAZIL ŽELI DOKAZATI DA JE KAVA ZDRAVA I POVEĆATI NJEZINU POTROŠNJU

Brazil, broj 1 u svijetu po proizvodnji kave, nada se da će uvjeriti ljude da je piju što više i olakšati globalnu krizu izazvanu prevelikom opskrbom tržišta ako dokaže da je kava zdrava. L

Ta zemlja koja nudi školskoj djeci "odmor za kavu" pokušat će dokazati da kava može pomoći u smanjenju broja oboljelih od srčanih bolesti usprotivivši se uvriježenom mišljenju da kava izaziva zdravstvene probleme, uključujući nervozu i visoki tlak.

Brazilska vlada financira studiju na kojoj radi 200.000 liječnika kako bi utvrdila postoji li veza između srčanih bolesti i pijenja kave.

Profesor Darcy Lima, koji predvodi studiju, izjavio je da će to istraživanje ukazati liječnicima na prednosti koje pruža kava.

"To je kao otkriće da aspirin pomaže u sprječavanju srčanog udara", rekao je Lima, profesor na Institutu neurologije Saveznog sveučilišta Rio de Janeira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da kava čini ljude budnima i sretnima te je ukazao na uspjeh programa "odmora za kavu" u brazilskim školama u kojima djeca dobivaju bijelu kavu.

Direktor Međunarodne organizacije za kavu Nestor Osorio rekao je da će brazilski napori za dokazivanje korisnih učinaka kave po zdravlje, kao i poboljšanja njezine kvalitete, povećati potrošnju.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je provela industrija kave pokazalo je da je zabrinutost za zdravlje glavna prepreka povećanju broja potrošača.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara