Brazilka rodila zdravu bebu s dvije glave, oba mozga potpuno funkcionalna

Screenshot: YouTube

NEVJEROJATAN medicinski slučaj iznenadio je liječnike u Brazilu u kojem je jedna žena rodila dječaka s dvije glave, a liječnici kažu kako se čini da je novorođenče u potpunosti zdravo, te je izvan životne opasnosti.

25-godišnja Maria de Nazare odlučila je paru koji dijeli srce, pluća, jetru i zdjelicu, dati imena Emanoel i Jesus, javlja The Sideshow.

Ravnatelj bolnice Claudionor Assis de Vasconcelos za brazilske je novine O Povo rekao kako su liječnici prilikom zadnjeg pregleda ustanovili kako beba ima dvije glave. Kako bi uobičajen porod predstavljao veliki rizik i za majku i za dijete, učinjen je carski rez koji je trajao sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

De Nazare je očekivala da će roditi jednojajčane blizance, no oni se nisu u potpunosti razvili. Da nosi dvoglavu bebu saznala je samo par minuta prije nego su joj liječnici rekli da će morati na carski rez, ne bi li spasili život i njoj i novorođenčetu, koje uz dvije glave ima i odvojene kralješnice.

U posljednjih 200 godina zabilježeno najmanje 14 ovakvih slučajeva

U nekim slučajevima kada se rodi beba s dvije glave, a jedan mozak je slabije razvijen, jedna se glava kirurški odstranjuje kako bi se spasio djetetov život. No, u rijeđim slučajevima, poput ovog kada su oba mozga potpuno razvijena i funkcionalna liječnicima je proces odluke uvelike otežan.

Liječnica Neila Dahas pita se kako odlučiti koju glavu ukloniti kada su oba mozga funkcionalna, a beba ima samo jedan set organa. Trenutno se operacija ne uzima u obzir, prioritet osoblja je održati stanje beba stabilnim i praćenje njihovog razvijanja.

Sijamski blizanci koji dijele tijelo, no s odvojenim glavama, vrlo su rijetki, no ovo je drugi takav slučaj u Brazilu ove godine. U prvom brazilskom slučaju jedno je dijete umrlo zbog nedostatka kisika nekoliko sati nakon rođenja. U proteklih 200 godina zabilježeno je najmanje 14 slučajeva rođenja blizanaca sa zajedničkim tijelom i dvije glave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara